05 Май 2024, 01:05 Днес (1) | Вчера (0)

Нихат Кабил: До днес няма данни за заболяване от птичи грип в България

11 Януари 2006 14:23 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

Министърът беше категоричен, че няма основания за тревога заради случаите на мъртви птици в Хасково и Кърджали

До днес няма данни за заболяване от болестта грип по птиците в България, каза министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Той беше поканен за изслушване в Народното събрание за обстановката в страната, свързана с опасността от разпространението на заболяването. По думите му Националната ветеринарномедицинска служба изпълнява програмата за надзор и при направените изследвания не са открити случаи на заболяване на територията на България. Кабил заяви, че техниката за дезинфекция е приведена в готовност, а ветеринарномедицинските специалисти следят за повишена смъртност при дивите птици, предаде БТА.
В отговор на журналистически въпрос в кулоарите на парламента министър Кабил беше категоричен, че няма основания за тревога заради случаите на умрели птици в Хасково и Кърджали. Това, което правим в момента, е да засилим мерките в посока на превенция и да сме подготвени при евентуална поява на огнище в нашата страна по възможно най-адекватен и бърз начин да го ликвидираме с цел неразпространяване на заболяването, заяви Кабил. Въпросът за птичия грип има две страни - здравето на птиците, отглеждани в домашни и промишлени условия, и здравето на отделния български гражданин и на цялото общество, посочи Нихат Кабил и допълни, че земеделското министерство следи за първата част от проблема. За да не се прехвърли вирусът върху някой в нашата страна, трябва да се вземат много сериозни хигиенни мерки и те са дадени като указания от Министерството на здравеопазването във връзка с взетите от Кризисния щаб решения, каза министърът на земеделието и горите. Специалисти от всички страни твърдят, че самото предаване на вируса от човек на човек като класическия грипен вирус не е възможно, посочи Кабил. Няма опасност от консумация на птиче месо и яйца, защото при термична обработка на месото и яйцата, каквато е традицията в българската кухня, не може да стане прехвърляне на вируса от продуктите върху човека, увери Нихат Кабил. Аз лично няма да изключа пилешкото от моето и на семейството ми меню, заяви той и предложи на журналистите да похапнат пилешки ястия. Няма място за паника, всички мерки, които вземаме, са в посока да бъдем в много висока степен на готовност при поява на огнище на птичи грип, каза земеделският министър. Повишеният брой прелетни птици, които идват в България, също не трябва да будят тревога, подчерта той. Кабил посъветва, за да не става заразяване на домашни птици от диви прелетни птици, домашните птици да бъдат държани в затворени помещения, да бъдат прибрани и храните, които им се дават, така че да се избегне досегът с умрели заразени прелетни птици, които могат да попаднат на българска територия. Нихат Кабил подчерта, че има осигурени достатъчно ваксини и противогрипни лекарства за хора, които ще бъдат контактни или ще работят в евентуални огнища на птичи грип.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Тъй наричаният министър, ако ограничи пилешкото месо заради птичия грип, телешкото заради лудата крава, трябва да премине на свинско. Па нали се сещате, че Аллах не му позволява. Ще зоби само баклава.
#1 | от гяур | преди
Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив