12 Октомври 2024, 03:16 Днес (0) | Вчера (5)

Нов кодекс ускорява делата срещу чиновници

31 Март 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Делата срещу държавната администрация ще се разглеждат по-бързо и качествено, след като бъде приет Административно-процесуален кодекс (АПК).

Делата срещу държавната администрация ще се разглеждат по-бързо и качествено, след като бъде приет Административно-процесуален кодекс (АПК). Нормативният акт предвижда в страната да се създадат 12 регионални административни съдилища и трябва да бъде гласуван от парламента през есента, защото Европейският съюз настоява новите структури да заработят през 2005 г. Кодексът въвежда и възможността за сключване на споразумение между гражданите и администрацията, за да не се стига до дело. Другата новост е, че заедно с жалбата на гражданина срещу решение на чиновниците ще се разглежда и искът му за обезщетение за вредите, които са му нанесени.

Само през миналата година Върховният административен съд (ВАС) отмени 19 наредби на правителството - от решението за блоковете на АЕЦ "Козлодуй" до обезщетенията за майките студентки.

Новите съдилища ще позволят на съдиите да се специализират само в областта на административното правосъдие и ще разтоварят магистратите от общите съдилища и най-вече ВАС, който вече ще гледа дела на първа инстанция само по изключение. "Сегашната система на административно правосъдие е очевидно несъвършена и пречи да се повишат качеството и ефективността му", твърди проф. Кино Лазаров. Във вторник той представи пред съдии от цялата страна проекта за АПК.

Според проф. Лазаров има два варианта за регионалните съдилища. Първият е ВАС да гледа жалбите срещу правилниците и наредбите на правителството, срещу решенията на Висшия съдебен съвет и актовете на Българската народна банка, а всички останали дела да отиват в новите съдилища. Другият вариант предвижда ВАС да гледа и делата срещу някои укази на президента и срещу всички актове на премиера и министрите. Шефът на Врачанския окръжен съд Таня Александрова заяви, че откакто при тях има административно отделение, делата се решават три пъти по-бързо и очаква създаването на новите структури да има подобен ефект навсякъде в страната.

Радикално е предложението на експертите, които са работили по проекта, съдът да се произнася едновременно дали дадено решение на администрацията е законно и ако не е, да присъди обезщетение за вредите, което то е причинило. Сега гражданите са принудени да водят две дела, за да отменят незаконна заповед и да получат обезщетение. Повечето съдии обаче заявиха, че са против съединяването на делата, защото така излишно ще се натовари процесът. Има някои случаи, в които законът определя размера на обезщетението и там няма пречка всичко да се реши в едно дело, заяви обаче зам.-председателят на ВАС Светла Петкова. Атанаска Тишева от Окръжния съд във Варна поиска съдът да има право да преценява дали да съедини делата.

Според магистратите основен проблем на административното правосъдие е, че чиновниците не изпълняват съдебните решения. "Това е болезнен въпрос и съдът в Страсбург го приема като отказ от правосъдие", заяви Петкова. Тя обясни, че в АПК се предвиждат по-високи глоби за неизпълнение на решенията на съда, както и възможност за искане на дисциплинарно наказание на чиновника, който не си е свършил работата. "На администрацията въобще не й пука каква вреда ще причини на гражданите, страхува се да решава сама и прехвърля топката на нас", каза Георги Петров от Пловдивския окръжен съд. Той предложи, за да се дисциплинират чиновниците, да се въведе презумпция, че незаконният акт поражда вреди и така съдът автоматично да присъжда обезщетение.

Магистратите одобриха идеята в АПК да се запише възможност за споразумяване с администрацията, но повечето изразиха опасения дали реално ще заработи. Кодексът предвижда за първи път някои по-леки дела да се гледат от един съдия, а не от тричленен състав.

- - -

Над 40% от административните дела са срещу общините, сочат данни от проучване на НЦИОМ. Една шеста от процесите са били срещу актове на регионалните данъчни дирекции, 7% срещу областните управители. По-образованите и богати граждани най-често атакуват данъчни и митнически актове. Две трети от анкетираните жалбоподатели са заявили, че администрацията укрива документи, които не са в нейна полза. Около 60 на сто от гражданите, които са спечелили дела, твърдят, че осъденият държавен орган не е изпълнил решението на магистратите. Данните сочат, че повечето административни дела продължават до две години

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив