19 Април 2024, 19:23 Днес (10) | Вчера (11)

Нов скандал заплашва участието на туристическите борси в Москва и Киев

25 Февруари 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Условията в новата обществена поръчка за изграждане на национални щандове на международните туристически изложения в Москва и Киев заплашват с провал процедурата и участието на България в борсите.

Условията в новата обществена поръчка за изграждане на национални щандове на международните туристически изложения в Москва и Киев заплашват с провал процедурата и участието на България в борсите.

Това обявиха за "Дневник" поканените компании от Изпълнителната агенция за национална туристическа реклама и информация (ИАНТРИ) да изготвят проектите. Изложението в руската столица е от 24 до 27 март, а в украинската - от 31 март до 3 април. Агенцията откри в понеделник нова обществена поръчка за пряко договаряне за двете изложения, след като миналата седмица прекрати конкурса за изработка и обслужване на националните щандове през 2004 г. в Берлин, Москва, Киев и Лондон.

ИАНТРИ отхвърли всички оферти на кандидатстващите компаниите заради представена неизрядна документация. Предложенията бяха на фирмите "Туристреклама", "Международен панаир Пловдив", "МАГ адвъртайзинг", "Абрис дизайн център" ООД, "Б.С.Б.-Фокус" ООД и обединение между фирмите "Арка" и "Оторам - 90" ООД.

Ръководството на агенцията реши да раздели борсите. Изграждането на щанда в Берлин ще се прави от германската компания "Мессе Берлин" по пряко договаряне, която е организатор на изложението. Конкурсът за Лондон ще бъде обявен не по-късно от юни т.г., тъй като борсата в английската столица е през ноември. Така ИАНТРИ покани отхвърлените компании от предишния конкурс да участват в новата обществена поръчка за Москва и Киев.

Поставените условия в нея ще принудят фирмите да се откажат, заяви изпълнителният директор на "Международен панаир Пловдив" Йордан Радев. Основното изискване е изграждането на двата щанда да струва общо до 150 хил. лв.

Според Радев поставената граница е много ниска. Между туристическите борси в Москва и Киев има само три дни, което означава, че щандът не може да бъде един и същ и трябва да има два различни проекта, обясни той. Радев допълни, че това излиза скъпо. Явно и този път целта е двете борси да се правят от компании, които са близки до ръководството на ИАНТРИ, смята той. Същите аргументи изтъкна и управителят на "МАГ адвъртайзинг" Красен Кралев.

Според него двата щанда няма да бъдат качествени и на ниво.

За пореден път не се набляга на дизайна на щандовете, а на административните изисквания, каза управителят на "Арка" Димитър Гачев. Той посочи, че фирмите трябва да имат минимум 150 хил. лв. оборот от сродни поръчки и дейности за последната година. Вместо да се взима предвид дизайна за представянето на страната, от определящо значение ще бъде оборотът на фирмата, което е абсурдно, подчерта Гачев. Управителят на "Туристреклама" Петър Аврамов обяви, че най-вероятно този път няма да се включат в конкурса заради тежките и неприемливи условия. Изпълнителният директор на ИАНТРИ Ивайло Гюров обясни, че не може да коментира условията на новия конкурс, докато тече процедурата на обществената поръчка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив