15 Май 2024, 02:42 Днес (0) | Вчера (11)

Нова регистрация за всички коли до 1 юли

14 Март 2005 08:50 в-к "Новинар" по статията работи: 1
A+ A-

От октомври до април ще се кара задължително на фарове и през деня.

Всички леки автомобили и автобуси трябва да се пререгистрират до 1 юли 2005 г., а камионите - до края на годината - това предвижда поправка в Закона за движението по пътищата, която трябва да бъде гласувана на второ четене през тази седмица в парламента. Целта на пререгистрацията е да бъдат подменени регистрационните талони на колите. След промяната талоните ще се състоят от две части. Първата е малък талон, който се носи непрекъснато от водача и на него са описани основните параметри на автомобила. Втората част е голям талон, с размер приблизително А5, който служи за прехвърляне на собствеността над автомобила. Този документ ще се ползва само при продажбата на колата, автобуса или камиона.
Друга промяна в закона предвижда всички автомобили да се движат през зимата - от 1 октомври до 31 март, с включени къси светлини непрекъснато. Такова задължение имат автомобилистите предимно в северните европейски страни, където периодът на смрачаване продължава много дълго. Изследване, направено по поръчка на групата по безопасността на движението по пътищата в Женева и от Европейската икономическа комисия, показва, че няма категорично потвърждение за ползата от тези светлини. Дания отбелязва, че след като направила задължително включването на светлините през деня, са намалели произшествията, свързани с челни и странични сблъсквания, но се увеличили ударите отзад и произшествията с пешеходци. Според лекарите причината е, че включените фарове през деня имат заслепяващ ефект.
Всички деца до 14 години да са задължени да носят дрехи със светлоотразителни елементи, когато излизат навън, предвиждат още поправките в закона. Глобата за неспазване на този текст от закона е 20 лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Макар и регламентирано със закон, това е поредното "издояване" на бъл-
гарския гражданин, защото нищо още
се говори,че тази замяна ще се заплаща от собствениците.
Догодина на някой кретен няма да му
харесва цвета на талоните и отново ще
ни "острижат".
#1 | от Бечо | преди
Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив