15 Май 2024, 18:10 Днес (12) | Вчера (11)

Нови три картини на Мунк са откраднати в Норвегия

07 Март 2005 16:16 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Това е втората кражба на платна на Мунк за последните седем месеца в Норвегия

В събота срещу неделя в Норвегия са били откраднати нови три картини на световноизвестния художник Едуард Мунк (1863-1944 г.).
Кражбата е била извършена от хотел "Рефне", разположен в непосредствена близост до град Мос - на 50 километра от столицата на Норвегия - Осло, предаде Reuters.
"През миналата нощ в 23:08 ч. получихме съобщение за кражбата ", - е заявил представителят на местната полиция - Пол Хорн в ефира на националното радио NRK, цитиран от агенцията.
По думите му, полицията издирва активно откраднатите ценности.
Това е втората кражба на платна на Мунк за последните седем месеца в Норвегия.
На 22 август 23 август 2004 г. от музея в Осло няколко въоръжени мъже откраднаха няколко картини на световно известния норвежки художник Едуард Мунк, след които "Вик" и "Мадона". Дни след дръзкия обир се оказа, че платната не са застраховани.
Обирът е бил осъществен в неделя сутринта, докато в изложбената зала е имало много посетители
"Вик" вече беше краден от Норвежката Национална галерия в деня на откриването на зимните Олимпийски игри през 1994 година.
Тогава крадците искаха чрез кражбата на шедьовъра да привлекат вниманието на световното обществено мнение и средствата за масова информация. Пет дни по-късно, противниците на абортите в Норвегия, заявиха по местно радио, че ще сътрудничат за връщането на шедьовъра в галерията, при условие, че националната телевизия излъчи филма "Мълчаливият вик", който е на тема борба с абортите. В крайна сметка филмът не беше излъчен, а полицията откри картината още същата година.
Картината още на няколко пъти е влизала във фокуса на световната общественост. Миналата година в резултат на дълги научни изследвания, Доналд Олсън (Donald Olson) от Texas State University публикува в списанието Sky and Telescope своето обяснение за червеното небе във "Вик".
Американският астроном смята, че небето над Осло е било червено в определени периоди на 1983 година, заради изригването на вулкана Кракатау в Индонезия през ноември 1883 - февруари 1884 година, когато е рисувана картината.
Олсън смята, изригването е било видно в скандинавската столица.
"Вик" е част от серията работи озаглавени "Краят на живота" (The Frieze of Life), в които норвежкият експресионист е отразил печални моменти от живота си.
Световно известният норвежки живописец, график, сценограф е един от основоположниците на експресионизма. Роден е на 12 декември 1863 г. в град Льотен в южната част на страната, отрасъл е в столицата.
Баща му - военен лекар е дълбоко набожен човек.
Майка му и сестра му умират рано. Мунк постъпва в кралската художествена школа едва 17-годишен. Първите теми в творбите му, шокирали обществото, са из живота на местната бохема, които по-късно влизат в Цикъла "Фриз на живота".
През 1889 г. Мунк заминава за Париж, където се запознава с модерните художествени течения.
През 1892 художникът участва в изложба в Берлин, овладява графичния метод офорт, експериментира с литография и гравюра на дърво.
Основната тема в творбите му са отношенията между мъжа и жената.
През 1908 година, вече популярен в Норвегия, Мунк изживява силен емоционален срив, обилно поливан с алкохол и скандали с приятелите му. След лечение, продължило над 8 месеца в санаториум близо до Копенхаген, се завръща в Осло.
Продажбата на платна, гравюри и големите обществени поръчки за монументални градски декори му осигуряват стабилен доход.
Умира на 23 януари 1944 г. в Енеми, близо до Осло.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив