09 Май 2024, 05:24 Днес (0) | Вчера (10)

Новите правила за листване на облигации, които въвежда ЕС от 1 януари ще затруднят издателите

18 Ноември 2004 09:18 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Швейцарската борса SWX Swiss Exchange реши да се възползва от затягането на правилата за листинг на еврооблигации в Европейския съюз и да привлече част от емитентите, които се котират на Лондонската и Люксембургската борси - главни центрове за търговия с тези книжа.

Новите правила за листинг на SWX ще позволи на швейцарската борса активно да се пребори за по-голям дял на пазара, който в момента се оценява на $5 трлн., коментира Reuters.
От началото на февруари 2005 година, издателите на емисии ще получат правото да емитират книжа в съответствие с националните си законодателства и да ги листват на швейцарската борса, като няма да е необходимо да се подчиняват на общоевропейското законодателство, тъй като Швейцария не е в еврозоната.
Еврооблигациите, които ще влязат в листинга на SWX, не е задължително да отговарят на Международните стандарти за финансова отчетност (IFRS), които се въвеждат в Европейския съюз от 1 януари идната година.
Сред тези правила има поне няколко неща, които ще направят еврозоната непривлекателна за такива емитенти - на първо място това е директивата за проспекта на емисията.
ЕС предвижда тази директива да се въведе в сила към юли 2005 година и ще наложи правилото емитентите да публикуват ежегодни отчети, оформени като проспект на книжата. Това изискване ще доведе до сериозни разходи за наемането на инвестиционни банки, одитори, юристи и др. Не трябва да се забравя, че освен големите инвестиционни банки, пенсионните дружества са основен купувач на дългови книжа.
Директивата на ЕС е част от плана за реформа на правилата на издаване на книжа, в резултат на която емитентите ще могат да се търгуват на произволна борса в ЕС без одобрението на регулиращите органи в съответната държава.
Предвижда се компаниите да получат т.нар. "паспорт на емитента", който им отваря вратите на всички пазари в общността, но от друга страна властите въвеждат допълнителни правила, призвани да защитят правата на частните инвеститори. Директивата не засяга облигации с номинал над 50 000 евро, към които основно се насочват големите институционални инвеститори.
"SWX предложи привлекателна алтернатива", коментира ситуацията Клифърд Демърс, президент на Международната асоциация на емитентите - International Primary Markets Association (IPMA). По думите ми, неотдавна направен анализ на 34 емисии корпоративни облигации на японски компании, листвани на Стария континент, сочи, че абсолютно всичките би следвало да бъдат изключени от публичните регистри, съобразно изискванията на новите правила.
"Предполагам, че японските и индийските емитенти основно ще търсят алтернативни варианти, в това число и Цюрих", коментира ръководителят на отдела за международните финансови пазари в Linklaters - Ник Иствейл.
Някои аналитици прогнозират, че Европейската комисия ще реши, че американските стандарти за отчетност GAAP могат да бъдат алтернатива на IFRS и американските компании ще се разминат с изискването на издават допълнителни проспекти.
Според Антъни Берклам - мениджър по облигациите в Morgan Stanley, "винаги е важно да имаш под ръка алтернативна борса, особено, когато няма сигурност за стабилността на пазара".
В същото време и London Stock Exchange разработва нови правила, които да облекчат листването.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив