15 Май 2024, 09:19 Днес (1) | Вчера (11)

Новият председател на българския парламент е Борислав Великов

23 Февруари 2005 11:37 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Великов е доцент по химия и ръководи фирма за внос на химически реактиви

Със 127 гласа "за", 107 "против" и без "въздържали се" парламентът избра досегашния заместник-председател на ПГ на НДСВ Борислав Великов за председател на Народното събрание. Проекторешението за избор на Великов е внесено от председателите на парламентарните групи на НДСВ, ДПС и Новото време. По време на дебатите от опозиционните парламентарни групи заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата. Великов е заместник-председател на ПГ на НДСВ от 1 април 2004 година. Той е и заместник-председател на Комисията по околната среда и водите, член на Kомисията по икономическата политика и председател на Временната анкетна комисия за разследване на измамите с ДДС. Борислав Великов е основен представител в делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Великов направи първото си изявление пред депутатите, като благодари на всички, които са го подкрепили, и увери народните представители, че пристъпва към изпълнението на новите си задължения с ясното съзнание за високата отговорност на държавническия пост. "Едва ли бих могъл спокойно да пристъпя към дейността си, ако не отдам заслуженото признание на моя предшественик, проф. Огнян Герджиков", заяви новият председател на парламента. Великов отбеляза, че Герджиков остава за него образец за следване и е ръководил много успешно 39-то Народно събрание през последните три години и половина. Днешният избор ме насърчава и аз да вложа максимални усилия в оптималното организиране, в безпристрастното ръководене на нашата дейност, в стриктното спазване на принципите на парламентаризма и демокрацията, посочи още Великов.

Борислав Великов е роден на 29 октомври 1946 г. в София. Женен е, има три дъщери. Той е доцент по хидрохимия, специалност химик-неорганик. Работи в областта на опазване на околната среда и качеството на водите. Автор е на над 60 публикации в български и чужди издания. Работил е в екипите на 30 научноизследователски проекта, пет от тях - международни. От 1992 г. ръководи фирма "Аквахим", която внася и внедрява реактиви и системи за химичен, микробиологичен, медицински санитарно-хигиенен анализ и контрол. От 1989 г. доцент Великов е директор за България на германския химико-фармацевтичен концерн "Мерк". Член е на Деловия клуб на германската икономика. Владее немски, английски, френски, чешки и руски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив