02 Май 2024, 21:44 Днес (13) | Вчера (0)

Ню Йоркският прокурор Спитцър свали обвиненията от екс-президента на AIG Морис Гринберг

28 Ноември 2005 14:50 INSMARKET по статията работи: 3
A+ A-

Федералната прокуратура на САЩ, правосъдният департамент и SEC обаче смятат, че екс-президентът на застрахователния концерн е виновен

Генералният прокурор на Ню Йорк Елиът Спитцър свали обвиненията от експрезидента на застрахователния концерн American International Group Морис Гринберг, съобщи Газета.Ru. Заради обвинения във финансово мошеничество Гринберг бе принуден да се оттегли от шефския пост на най-голямата в света застрахователна компания. Елиът Спитцър заяви, че сваля всички обвинения от 80-годишния Морис Гринберг като ръководител на на застрахователната група AIG и обяви публично, че оттегля думите си: «презастрахователните  компании са фалшифицирали финансови документи, за да помогнат на Морис Гринберг да постигне престъпните си цели». «Решихме, че не е целесъобразно провеждането на разследване. Общественото мнение ще го накаже», обяви позицията на ню-йоркската прокуратура пресс-секретарят на Елиът Спитцер – Дърън Доп.  Според източници от прокурора, Спитцър се е отказал от обвиненията срещу топ-мениджмънта на AIG, защото «работата отиде твърде далече». «Като свидетели искат да се явят всички, които искат да навредят на компанията. Всички факти стигнаха до задънена улица; вече не е ясно кое е лъжа и кое – истина», коментират близки до самия Спитцер. Наказателното дело срещу мениджмънта на AIG бе заведено през май 2005 година, когато ню-йоркската прокуратура подаде във Върховния съд на щата иск срещу застрахователната корпорация и нейния бивш шеф Морис  Гринберг, както и срещу ексфинансовия директор Хауърд Смит. Срещу топ-мениджърите бяха предявени обвинения във финансово мошеничество. Независима одиторска комисия отчете множество нарушения в AIG. По данни на следствието, Гринберг е фалшифицирал финансова документация с цел прикриване на недостатъци в работата и представяне на компанията в позитивна светлина пред инвеститорите, докато положението на AIG далече не е било такова. Прокурорът Спитцър обвини Морис Гринберг и в договаряне с ръководството на презастрахователната корпорация General Re, която влиза в състава на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway, управляван от известния бизнесмен Уорън Бъфет. По данни на прокуратурата, Гринберг е убедил мениджърите на General Re да повишат оценката на финансовите резерви на AIG на $500 млн., без в действителност да има реални основания за това. След обявяване на нарушенията в American International Group американските власти започнаха проверка на целия застрахователен бранш. В разгара на скандала Гринберг и Смит бяха уволнени от своите постове. Новите мениджъри в AIG заявиха готовност да сътрудничат със следствието. Сега обаче всички обвинения срещу Гринберг са свалени от страна на ню-йоркската прокуратура. Федералната прокуратура на САЩ, правосъдният департамент и SEC (Комисията по ценните книжа и борсите), за разлика от ню-йоркския прокурор Елиът Спитцър, както и преди настояват, че Гринберг трябва да си понесе отговорността за мошеничество и изискват затвор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

от така изнесените факти какв е извода: навсякъде мирише много.
#1 | от АНОНИМКО | преди
Уорън Бъфет излезе по - голям играч от Морис Гринберг ! Дали е случайно?
#2 | от TT Ins | преди
Има и в България компании гордо носещи името AIG. Сигурно и те са спазвали горните корпоративни практики. Не купувайте от тях, братя! Не купувайте от тях кадри, братя застрахователи, че свет ше Ви се извие!
#3 | от Донка специалистката | преди
Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив