20 Април 2024, 12:56 Днес (0) | Вчера (10)

Обмислят вдигане на прага по ДДС и доброволна регистрация

13 Февруари 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Ще облекчават режима при дерегистрация на фирми по закона

Обмислят въвеждането на доброволна регистрация по Закона за ДДС и вдигане на задължителния праг. Това са варианти, залегнали в проекта за новия закон /както в. ПАРИ писа/, който ще бъде подложен на обсъждане от 1 март. Доброволната регистрация, която бе с праг 50 хил. лв., отпадна с промените в закона, действащи от началото на 2003 г. Тогава прагът по задължителната регистрация бе намален от 75 хил. лв. годишен оборот на 50 хил. лв. Сега коментираната идея е да няма праг за доброволната регистрация. Целта е фирма, която иска да се регистрира по ДДС, да не бъде принудена да прави кухи обеми, за да достигне изисквания годишен оборот.
Експертите обвързват тази идея с увеличаване прага за задължителната регистрация по Закона за ДДС. В момента прагът е 50 хил. лв. Ако той не се увеличи, ще се получи колизия при администрирането на патентната дейност. Както в. ПАРИ писа, вероятно със специален закон събирането на патентите ще бъде възложено на общините от 2005 г. Местните власти обаче нямат капацитет да администрират ДДС на общинските фирми. Коментираният нов праг за задължителна регистрация по ДДС е 100 хил. лв. годишен оборот. Експерти поясняват, че той ще стане ясен след анализи. Нов, по-висок праг обаче ще влезе в противоречие с европейската практика - в еврозоната той е 5 хил. EUR, а доброволна регистрация няма. От друга страна, България не е поемала ангажимент да го достигне още при влизането в Европейския съюз през 2007 г. Обяснението на финансовото министерство е, че по-нисък праг по ДДС е труден за администриране, преди да е започнала да действа Националната агенция по приходите.
Обмисля се облекчение и при дерегистрацията на фирмите. Целта е да се подобри режимът за малките фирми, при които влизането и излизането от него е честа практика. В момента, ако дадена фирма се е дерегистрирала по ДДС, налог се плаща върху активите й по баланс. Изключение е само случаят, при който преди регистрацията тя е закупила дълготрайните активи от регистрирано лице с данъчна фактура, тоест продавачът е начислил данъка, но новата фирма, която се регистрира, не ползва този данъчен кредит. В този случай при регистрацията тя не внася ДДС, тъй като не го е ползвала. Ако обаче активите са купени от нерегистрирано лице, дължи данък.
В новия проект тази схема се променя. Вариантите са различни. Единият предвижда при регистрацията изобщо да не се възстановява ДДС. Това да не се отнася за амортизируемата стойност на тези активи за периода, когато е била регистрирана фирмата, е другата идея. Трети вариант пък предвижда да се запази сегашният режим, но независим източник да прави оценка на дълготрайните активи. Сега тя се прави от данъчните. Тепърва пак с разчети ще се доказва кой вариант е най-приемлив за практиката ни.
Подготовката на изцяло нов закон за ДДС е във връзка с хармонизацията на нашето с европейското законодателство. Проектът е много по-добър от сега действащия закон, който е лош превод на чужда практика, коментират участници в изготвянето му. Целта е да се създаде работещ микроклимат, особено за малките предприятия. Сегашният Закон за ДДС е направен за големи действащи предприятия, коментират те. По-малките обаче, за които промените са чести, при дерегистрация са ощетени - плащат ДДС върху нещо, което не са ползвали.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив