12 Октомври 2024, 17:27 Днес (0) | Вчера (5)

Ограничават сведенията за публични компании - глоби за медиите, ако пишат за фирми

19 Април 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Информацията трябвало да се публикува първо в борсовия бюлетин

Информацията за фирмите, чиито акции се търгуват на борсата, ще бъде силно ограничена, стана ясно по време на семинар на асоциацията на индустриалния капитал. Сведенията за публичните фирми, които се дават на потенциалните инвеститори и собствениците на акции и облигации ще бъде ограничена заради Закона за защита на класифицираната информация. Заради него и редица изисквания на Европейския съюз Комисията за финансов надзор (КФН) вече работи по промяна на Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). Все още не е ясно каква част от предоставяната сега информация - финансови данни, управителни органи, седалище на фирмата и др., занапред ще е класифицирана. Най-вероятно в тази графа ще влязат данните за управляващите директори в компаниите, както и данните за собствениците.
Промените в ЗППЦК ще затегнат и контрола върху медиите. "И в сега действащия закон е предвидено административно наказание за публикуване на вътрешна информация, но все още няма глобени журналисти и редактори, има само преписки по подобни казуси", каза пред журналисти Борислав Богоев от КФН. Глобата е от 5000 до 20 000 лв. и от нея са заплашени и тези, които са дали информацията, независимо че това може да е и Агенцията за приватизация. Това наказание трябва да се прилага, в случай че публикуваната информация все още липсва в борсовия бюлетин на Българска фондова борса. Причината била, че тя може да повлияе върху цената на акциите на съответното дружество.

КОНТРОЛ

Много собственици на акции в приватизирани фирми нямат достъп до управлението на компаниите и не знаят какви решения взема бордът на директорите. Затова в промените на закона ще бъда предложено занапред независимият директор в борда да се избира само от миноритарните акционери, а не, както е досега, от общото събрание.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив