19 Май 2024, 08:04 Днес (0) | Вчера (0)

Около 250 млн. долара годишно оставят сръбските туристи в България

15 Юни 2004 16:08 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Стокообменът между България и Сърбия и Черна гора е от порядъка на 200 млн. долара годишно

Сръбските туристи харчат около 250 млн. долара годишно в България. Това стана ясно след срещата на вицепремиера Николай Василев с министъра на търговията, туризма и услугите на Република Събрия Боян Димитриевич. Двамата министри се срещнаха днес по време на Четвъртата сесия на Смесената българо-сръбскочерногорска комисия за икономическо сътрудничество, която се провежда в Белград.
Очакваме увеличаване на туристическия обмен между двете страни, заяви министър Василев след разговорите.
Стокообменът между България и Сърбия и Черна гора е от порядъка на 200 млн. долара годишно. След подписването на Споразумението за свободна търговия, което влезе в сила от 1 юни тази година, очакваме до края на това десетилетие стокообменът да се увеличи няколко пъти и в двете посоки, коментира Николай Василев.
Българските инвестиции в сръбската индустрия са повече, отколкото са сръбските в нашата страна. Министър Василев заяви пред министър Димитриевич, че правителството ни подкрепя както чуждестранните инвестиции у нас, така и българските инвестиции в съседни страни.
Най-големите проблеми, които срещат двете страни, са в областта на транспорта и граничните преходи. По време на Сесията бяха обсъдени възможностите за откриването на въздушни линии. Констатирани са и множество проблеми при преминаването на корабите по река Дунав. Сърбия е изразила задоволството си от това, че нашата страна изпълнява ангажимента си за електрификация на цялата линия от София до сръбската граница. През януари, при срещата на министър Василев с министъра на вътрешно-икономическите отношения на Сърбия и Черна гора Амир Нуркович, поехме ангажимент електрификацията на линията да завърши още тази година.
Обсъдени бяха и мерките за подобряването на престоя на влаковете на българо-сръбската граница, както и времето, за което се обработват пътниците и товарите. Днес и утре ще продължат разговорите за изграждането на магистралата София-Ниш. Министър Василев заяви позицията ни за това, че ще продължим да подкрепяме Сърбия и Черна гора в усилията й за реформи и за приобщаването й към ценностите на Европейския съюз. По-рано днес министър Василев и министър Амир Нуркович откриха и Бизнес форум. Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев и заместник-министър Красимира Мартинова са на посещение в столицата на Република Сърбия и Черна гора, Белград. Там днес и утре се провежда Четвъртата сесия на Смесената българо-сръбскочерногорска комисия за икономическо сътрудничество.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив