16 Май 2024, 21:39 Днес (11) | Вчера (12)

Опасност от спад в приходите на НОИ

23 Ноември 2004 09:52 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Рисковете идват от приватизацията и новите задачи по здравното осигуряване, предупреди Сметната палата

Приходите от осигурителни вноски са подложени на два риска следващата година, заяви Сметната палата в становище по закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2005 г. Постъпленията в НОИ могат да намалеят заради продължаващото преструктуриране на икономиката и предстоящата приватизация на големи предприятия с голям брой персонал, твърдят ревизорите. През следващата година се очакват големи сделки в енергетиката за ТЕЦ и топлофикации, в транспорта - за "България ер", речния и морския флот. Предстои приватизация на оръжейни фирми, сред които "Терем", "Тератон" и "Кинтекс", както и на дружества от "Булгартабак". Предполага се, че новите собственици ще оптимизират числения състав на персонала, а губещите дружества без купувач ще бъдат ликвидирани или обявени в несъстоятелност.
Допълнително фондовете на осигуряването са подложени на риск и заради ангажиментите на контролните органи на НОИ по обслужването на гражданите във връзка със здравното осигуряване. Това, според Сметната палата, намалява времето за изпълнение на преките им задължения, което може да окаже влияние върху събираемостта на осигурителните вноски. Институтът се нагърби с издаване на справки за осигурителния статус на гражданите, засичане на длъжниците, следи и погасяването на дълговете.
За следващата година НОИ чака 3,382 млрд. лева приходи при 4,461 млрд. лева разходи. Дефицитът ще бъде покрит от хазната, както всяка година.
Хората на Георги Николов предупреждават още, че няма ред и орган за съхраняване на ведомостите за заплати на ликвидирани търговски дружества с частен капитал. Това можело да доведе до издаването на неточни документи за осигурителен стаж и трудовото възнаграждение на служители от тези дружества при тяхното пенсиониране.
Администрирането на новия фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" също крие риск издръжката на НОИ да не бъде достатъчна догодина. Фондът ще покрива заплати при фалит на предприятието.

Сметната палата критикува и практиката от последните години със закона за бюджета на ДОО да се правят промени в кодекса за социално осигуряване. Например размерът на осигурителните вноски е записан в кодекса, докато досега се включваше в закона за бюджета на осигуряването. Пак с поправки в осигурителния кодекс се записват и новите правила за работа на ТЕЛК, които трябва да наложат контрол върху масовото изписване на инвалидни пенсии. Според Сметната палата обаче тези изменения трябва да се приемат в отделен закон, тъй като законът за бюджета на ДОО е с едногодижшно действие и не трябва с него да се уреждат трайни обществени отношения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив