26 Юни 2024, 16:46 Днес (1) | Вчера (5)

Опростява се процедурата за търговска регистрация

12 Януари 2006 16:21 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Правителството одобри законопроект за търговския регистър

Търговската регистрация вече ще се урежда по административен, а не по съдебен ред, е предвидено в одобрения днес от кабинета законопроект за търговския регистър. По този начин процедурите по регистрация на фирми се опростяват, а  съдебната система ще се разтовари от несвойствени за нея дейности, каза заместник-министърът на правосъдието Ана Караиванова. Тя изрази убедеността си, че новият документ ще има и допълнителен антикорупционен ефект.
С приемането на Закона за търговския регистър ще се направи важна стъпка към изграждането на модерна и централизирана електронна регистърна система, основаваща се на няколко основни принципа: унифициране, стандартизиране и централизиране на водените регистри. Така ще се постигнат евтина и бърза регистрация, както и опростени и сигурни процедури, които ще са публично-достъпни чрез Интернет бази данни. Регистърът ще гарантира бърза и евтина информация за гражданите, категоричен беше Борислав Белазелков, съдия от Върховния касационен съд.
Идеята е прилагането на закона да започне на основата на Агенцията по вписванията, на която е възложено изграждането на имотния регистър и административния регистър БУЛСТАТ. През следващите 3 години фирмите ще трябва да се пререгистрират. Новото изискване за незабавно разглеждане на исканията ще позволи процедурата по регистрация да е максимално кратка като време – от 15 минути до максимум два дни, обясни Борислав Белазелков. По този начин ще отпаднат недействителните фирми, които в момента са около 700 000. Отказите по вписванията ще могат да се обжалват в Софийския градски съд.
Изготвянето на Закон за търговския регистър е в отговор на развитието на пазарната икономика у нас и утвърждаването на демократични принципи в обществото. Това налага изменения във водените регистри, с които да се създаде сигурна и прозрачна среда за започване и извършване на стопанска дейност.
Очаква се новият регистър да заработи от 1 януари 2007 г., макар че подготовката за прилагането му ще започне много по-рано.
Предстои Министерският съвет да одобри и тарифа за таксите, които ще бъдат взимани за вписване и достъп до информация.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.3155
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив