20 Април 2024, 04:27 Днес (0) | Вчера (10)

Осем институции ще докладват в БНБ сделките си с чужбина

28 Ноември 2003 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Централната банка не може да издава информацията на трети лица

Валентин Георгиев, Правен консултант

С приетите промени във валутния закон се наложи централната банка да издаде и нова наредба, която да регламентира сделките между местните и чуждите лица. Целта е за нуждите на платежния баланс да се предоставя по-пълна и надеждна информация, тъй като досега такава липсваше.

Осем са групите на задължените по тази наредба. Те трябва да водят регистри за нуждите на статистиката на платежния баланс. Това са:

1. Търговските банки и БНБ ­ за преводи и плащания между местни и чуждестранни лица в страната и за презгранични преводи и плащания на стойност, равна на или надвишаваща 5000 лв., или тяхната равностойност в чуждестранна валута.

2. Министерствата и държавните агенции ­ за получените средства от предприсъединителните фондове на ЕС и за получените или предоставени средства и помощи от или на чуждестранни лица, а от Министерството на финансите ­ и за държавния и държавно гарантирания дълг към чуждестранни лица.

3. Централния депозитар ­ за всяка сделка на капиталовия пазар по прехвърлянето на емитарани от местно лице поименни ценни книжа между местно и чуждестранно лице.

4. Емитентите на поименни ценни книжа ­ за прехвърлянето между местно и чуждестранно лице на поименни ценни книжа на капиталовия пазар, за които действащото законодателство не предвижда регистрация от Централния депозитар.

5. Инвестиционните посредници ­ за сделките с ценни книжа между местни и чуждестранни лица.

6. Застрахователите ­ за получените или изплатени премии от или на чуждестранни лица, за получените или изплатени на чуждестранни лица обезщетения или други суми.

7. Пенсионните дружества ­ за получените вноски от или изплатените пенсии и други суми на чуждестранни лица.

8. Нотариусите, съответно съдиите по вписванията ­ за сделки с недвижими имоти между местни и чуждестранни лица.

Задължените по наредбата могат да изискват физическите лица да докажат дали пребивават или не постоянно у нас.

Търговските банки пък могат да извършат банков превод или плащане между местно и чуждестранно лице в страната или към чужбина само след получаване на информацията, съдържаща се в статистическата форма.

Тя от своя страна се представя в няколко случая. При преводи и плащания към чужбина и при преводи на плащания между местни и чуждестранни лица в страната ­ в момента на нареждане на превода или плащането; при постъпления от чужбина ­ в 30-дневен срок от получаване на уведомление от търговската банка за постъпване на превода по сметката на лицето.

Банките са длъжни да направят превод с предоставен от или на чуждестранни лица финансов кредит след удостоверяване на декларирането му.

Местно юридическо лице или едноличен търговец, сключило сделка, подава декларация пред БНБ в срок до 15 работни дни след сключване на сделката при няколко случая.

За сделки по предоставяне или получаване на финансови кредити в размер, равен на или по-голям от 5000 лева ­ чрез попълване на декларация, при предоставяне на финансови кредити чрез откриване на банкова сметка в чужбина, при извършване на първоначална пряка инвестиция в чужбина.

БНБ удостоверява декларирането на сделките с подпис и печат върху декларацията. Удостоверяването се извършва след представяне на изчерпателно и коректно попълнена декларация. Когато декларацията е изпратена по пощата, БНБ удостоверява декларирането в срок до 5 работни дни. При констатиране на непълноти или некоректно попълване на декларацията БНБ дава указания за отстраняването им.

Важно задължение за местните юридически лица и еднолични търговци е да уведомяват писмено БНБ при закриване на декларираните банкови сметки в чужбина.

За да се опазят предоставените данни, които не могат да се преотстъпват и на данъчната администрация, за БНБ съществува задължение да използва събраната информация само за статистически цели. Според наредбата на централната банка БНБ предоставя на други институции само обобщени данни, които не позволяват идентификацията на лицата, предоставили статистическата информация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив