12 Май 2024, 09:39 Днес (0) | Вчера (0)

От 1 септември 2006 г. медицинските сестри и акушерките ще учат една година повече и ще получават висше образование

16 Ноември 2005 17:36 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

Правителството прие Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" за образователно-квалификационна степен „бакалавър", както и по специалностите "Медицина" и "Стоматология" за образователно-квалификационна степен „магистър".

Наредбите отразяват съвременните европейски и световни тенденции и изисквания в обучението по тези специалности. Постига се по-пълно хармонизиране на изискванията за придобиване на висше образование по специалностите. Отразени са и промените в Закона за здравето, както и законовите, подзаконовите и административните разпоредби, отнасящи се до придобиване на съответното образование. Това съобщи правителствената пресслужба.
Съгласно Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка", висше образование по тези специалности за образователно-квалификационна степен "бакалавър" ще се придобива във факултети и/или филиали на висши училища, получили акредитация по реда на Закона за висшето образование.
Студентите, изпълнили задълженията си по учебния план, получават диплома за завършено висше образование, образователно-квалификационна степен "бакалавър" с професионална квалификация "медицинска сестра" или "акушерка". Тази диплома дава право да се упражнява съответната професия.
Общата продължителност на обучението и общият хорариум за образователно-квалификационната степен "бакалавър" се увеличават с 1 година. Това изисква допълнителни финансови средства от следващата учебна година. 
Наредбата предвижда обучението по специалността "медицинска сестра" да е с продължителност 4 учебни години и хорариум от 4600 часа. Обучението за придобиване на степен "бакалавър"  с професионална квалификация “акушерка” е с продължителност 4 учебни години или не по-малко от 4 735 часа.
Постановлението влиза в сила от 1 септември 2006 г. Студентите, приети преди влизането му в сила, продължават обучението си по актуализирани учебни планове и програми в съответствие с изискванията на тази наредба.
Според приетите единни държавни изисквания студентите, изпълнили задълженията си по учебния план, получават диплома за висше образование по специалностите "Медицина" и "Стоматология" за образователно-квалификационна степен "магистър" с професионална квалификация "магистър-лекар", съответно "магистър-стоматолог". Наредбата регламентира, че тази диплома дава право да се упражнява професията "лекар", съответно "стоматолог".
Провеждането на обучение в съответствие с новата наредба не изисква допълнителен финансов ресурс, тъй като общата продължителност на обучението и общият хорариум за образователно-квалификационната степен "магистър" не се променя. Задължителните учебни дисциплини и минималният хорариум за специалността "Медицина" са 4 950 часа, а практическата подготовка се осъществява в 1 620 часа. Минималният хорариум за задължителните учебни дисциплини за специалността "Стоматология" е 2 900 часа, а за практическата подготовка – 1 380 часа.
Новата наредба влиза в сила от учебната 2006/2007 г., като отменя Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите “Медицина” и “Стоматология” от 1995 г., изменена през 2005 г. Студентите, приети преди влизането й в сила, продължават обучението си по актуализирани учебни планове в съответствие с изискванията на новата наредба.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Кандидат шофьорите ще карат 4000 часа за 1год и стават космонавти:)))))))))))
#1 | от obzos | преди
Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив