30 Септември 2024, 02:32 Днес (0) | Вчера (1)

Отвориха офертите за концесионер на пристанищен терминал Сомовит

29 Април 2005 13:28 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Ще удвояват оценките на кандидатите, които отговарят на определените критерии за финансова стабилност

Осем фирми подадоха оферти за концесионер на пристанищен терминал Сомовит. Публичното отваряне на постъпилите предложения за избор на концесионер се проведе днес в Министерството на транспорта и съобщенията, съобщиха от ведомството.

Председателят на конкурсната комисия заместник-министър Никола Янков отвори подадените оферти в присъствието на представители на кандидатите.  Предложения за участие в конкурса постъпиха от "Инмат" ООД - Раднево, "Космос шипинг" АД - Варна, "Норд груп" АД - Русе, "Си-Ви-Ес" ООД - Велико Търново, "Октопод-С" ООД - Варна, "Ларчер Трейдинт Лимитед" - Лимасол, Кипър, "Валмекс" ООД - София и "Интерпроект" ООД - с. Сомовит, област Плевен.

Срокът за подаване на предложения за участие в обявения едностепенен неприсъствен конкурс за избор на концесионер на пристанищен терминал Сомовит изтече в 17.00 часа на 28 април 2005 г.

На закрито заседание конкурсната комисия ще разгледа съдържанието на офертите и ще класира кандидатите. Министърът на транспорта и съобщенията Николай Василев в едноседмичен срок ще внесе проект на решение на Министерския съвет за класирането на кандидатите.

Процедурата за определянето на концесионер на пристанищен терминал Сомовит беше обявена на 1 март 2005 г. Срокът за подаване на заявления изтече в 17.00 часа на 21.03.2005 г., като заявления за участие постъпиха от десет фирми. С решение на конкурсната комисия от 29 март 2005 г. всички кандидати, подали заявления, бяха допуснати до участие в конкурса.

Пристанищният терминал Сомовит е част от пристанището за обществен транспорт с национално значение Русе. Отдаването на концесия е за срок от 30 години. С привличането на финансово стабилни частни концесионери се очаква да се реализират значителни по обем инвестиции, да се подобри качеството на обслужване, да се повиши ефективността на пристанищните услуги, да се привлекат допълнителни товари, както и да се осигури трансфер на управленско ноу-хау. Критериите за избор на концесионер на пристанищния терминал са:
· финансова стабилност, определяща се чрез размера на активите, който трябва да е на стойност не по-малко от 2 млн. лв. или размера на приходите от продажби за последните две години да не е по-малко от 10 млн. лв.;
· да не е в процедура по ликвидация или в производство по несъстоятелност, да няма просрочени парични задължения към държавата или към осигурителни фондове;
· инвестиционно предложение с относителна тежест от 25 на сто, като за първите две години за срока на концесията се изискват инвестиции в размер не по-малко от 1 млн. лв., а за първите 10 години - не по-малко от 3 млн.лв.;
· бизнес предложение с относителна тежест 10 на сто, включващо следните компоненти: социална програма, план за преходния период, програма за оперативна дейност и поддръжка, организационно-управленски план, програма за безопасност и сигурност, както и екологична програма;
· предложение за достигане на средногодишен товарооборот с относителна тежест 25%;
· предложение за фиксираната част на годишно концесионно възнаграждение с относителна тежест 20%;
· предложение за променливата част на годишно концесионно възнаграждение с относителна тежест 20%.

Кандидатите, отговарящи на критериите за финансова стабилност получават коефициент 2, тоест общата оценка на техните предложения се умножава по две, а кандидатите, които не отговарят на условието за финансова стабилност получават коефициент 1. За всяка година от действието на концесионния договор концесионерът ще бъде задължен да представя и поддържа потвърдени безусловни неотменяеми банкови гаранции Гаранцията за изпълнение на инвестиционната програма е в размер на 15% от стойността на планираните инвестиции за съответната година и гаранция в размер на 51 хил. евро за гарантиране изпълнението на договора. Еднократното концесионно възнаграждение, което концесионерът ще заплати при подписването на договора, е 62 хил. лева, съгласно решението на Министерския съвет. Годишното концесионно възнаграждение се състои от две части: фиксирана и променлива. Фиксираната част не може да бъде по-малко от 26 хил. евро. Променливата част се състои от два елемента. Първият е процент, достигнат при конкурса, който обаче не може да е по-малък от 6 на сто от нарастването на общия размер на брутните приходи от всички дейности за текущата година, свързани с ползването на обекта на концесията, спрямо приетите за базови брутни приходи от 447 918 лева. Вторият е коефициент, измерен като евро за тон, достигнат при проведения конкурс, но не по-малък от 0,29 евро/тон, умножен по нарастването на годишния товарооборот, спрямо определения за базисен годишен товарооборот от 118 000 тона.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив