02 Май 2024, 02:27 Днес (0) | Вчера (0)

Откриват в Благоевград дневен център за психично здраве

08 Април 2005 08:10 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Днес в Благоевград регионалният директор за Европа на Световната здравна организация д-р Марк Данзон и министърът на здравеопазването Славчо Богоев ще открият дневен център за психично здраве в общността

На церемонията ще присъстват проф. д-р Владимир Димов, министър на здравеопазването на Македония, Мелетис Цаферис, изпълнителен секретар по оперативната програма в Министерството на здравеопазването и социалната солидарност на Гърция, Весна Пуратич, регионален координатор на Проекта за психично здраве към Пакта за стабилност за Югоизточна Европа, Нийл Буне, постоянен координатор на ООН в България, Неврокопският митрополит Натанаил и др. официални лица и гости.
 Дневният център за психично здраве в общността е изграден в рамките на проекта “Укрепване на социалното сближаване чрез подобряване на психиатричната помощ в общността в Югоизточна Европа”, който се осъществява съвместно от Инициативата за социално сближаване на Пакта за стабилност за страните от Югоизточна Европа, Европейския офис на СЗО и Съвета на Европа.
Създаването на центъра в Благоевград е на обща стойност 87 000 евро. Те включват ремонт и обзавеждане на сградата и обучение на екипа от специалисти в него. В центъра ще се реализира новият модел за работа - “психиатрия в общността”, на чиято основа предстои да се изградят такива структури и в други градове в страната. По този начин ще се осъществи същинската реформа в психиатричната помощ.
Една от целите на стартиралата през 2002 г. Инициатива за социално сближаване на Пакта за стабилност е създаването на психично-здравна мрежа на страните от Югоизточна Европа. През януари 2005 г. в Хелзинки се състоя Европейска министерска конференция по проблемите на психичното здраве, на която бе приет Европейски план за действия по психично здраве. Дейността на Министерството на здравеопазването и откриването на центъра в Благоевград са част от тази програма на Световната здравна организация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив