17 Юни 2024, 01:37 Днес (0) | Вчера (0)

Отлагат продажбата на България Ер за есента

23 Март 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Подадоха 10 оферти за плана за безопасност на полетите

Стратегията за приватизация на България Ер не е включена в законодателните приоритети на парламента до 30 юни, научи в. ПАРИ. Според източници на вестника това означава, че самата приватизация на националния превозвач ще започне най-рано през есента. В транспортната комисия в парламента също не очакват стратегията да им бъде предоставена преди този срок.
Кабинетът одобри стратегията за приватизация на България Ер през юли 2003 г. В момента последният вариант на документа се намира в икономическото министерство, което трябва да я внесе в транспортната комисия. Според източници на вестника вече е сформирана и работна група, която да го разгледа, но тя все още не е започнала своята работа.
Като принципал многократно съм настоявал пред вицепремиера Лидия Шулева двете министерства, отговорни за стратегията, да съгласуват документа, заяви преди време за в. ПАРИ транспортният министър Николай Василев. Ако националният превозвач България Ер не се приватизира до края на 2004 г., компанията ще загуби своята атрактивност, твърдят експерти. Бъдещият собственик на авиокомпанията може да разчита само един или два сезона на гарантирани печалби от двустранните споразумения, по които България Ер лети до Европа. Очаква се страната ни да се присъедини преди 2006 г. към международната спогодба Открито небе, тогава ще отпаднат монополните права на България Ер по тези дестинации. Още сега се обсъждат варианти за сключване на индивидуални спогодби с Италия, Швейцария и Великобритания, които да заместят двустранните споразумения.
 
БЕЗОПАСНОСТ
ОКОЛО 10 американски фирми са подали оферти за изработване на генерален план за сигурност на гражданската авиация, който транспортното министерство подготвя заедно с Американската агенция за търговия и развитие, съобщи за в. ПАРИ главният секретар на Гражданската въздухоплавателна администрация Александър Янков. На 18 март изтече крайният срок за подаване на офертите за изработване на плана. До месец работна група от ГВА ще избере победител. Американската агенция за търговия и развитие отпуска за него 296 хил. USD, затова кандидатите са само американски фирми. Планът за сигурност трябва да бъде завършен до септември 2004 г. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив