17 Юни 2024, 00:14 Днес (0) | Вчера (0)

Отново гледат приватизацията на лечебните заведения

23 Март 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Според проекта на жълтите депутати купувачите трябва да запазят предмета на дейност поне пет години

Парламентарната здравна комисия ще гледа утре два законопроекта за промени в Закона за лечебните заведения, внесени от председателя на комисията доц. Атанас Щерев и група народни представители от НДСВ и от синия депутат Стойчо Кацаров и негови колеги от десницата. В началото на декември
м. г. приватизацията на болниците беше отложена заради разногласия в управляващото мнозинство.
И в двата проекта се предлага при продажбата на акции, собственост на държавата и общините в търговски дружества лечебни заведения, да не се прилагат методите на централизиран публичен търг и публично предлагане на ценни книжа. Продажбата ще става по общия ред, предвиден в Закона за приватизация и следприватизационен контрол чрез търгове и конкурси, обявени от АП.
Според проекта на НДСВ купувачът се задължава да запази предмета на дейност на лечебното заведение при осъществяване на извънболнична помощ, както и да няма право да променя предназначението на сградите и помещенията за срок, не по-малък от 5 години от сключване на приватизационния договор. При неизпълнение на задълженията договорът за продажба се разваля и купувачът дължи неустойка в размер на 100% от покупната цена.
Дясната опозиция предлага решенията за приватизация да се вземат от министъра на здравеопазването за лечебните заведения, в които държавата притежава над 50% от акциите или дяловете, или от общинския съвет за онези от тях, в които общината притежава над 50% от дяловете. Държавните и общинските лечебни заведения и техни обособени части да може да се изкупуват без търг или конкурс по пазарна оценка от персонала на приватизиращото се лечебно заведение, искат сините. Условието е като купувач да участват поне 51% от лекарите или стоматолозите, които притежават не по-малко от 50% от капитала на дружеството купувач.
В законопроекта на сините се иска приватизация на всички лечебни заведения, докато в този на жълтите депутати е посочен списък от 67 болници, за които не се предвижда скорошна продажба. За тях се казва, че са с особено национално значение и имат специфичен правен режим на управление и дейност. В специалния списък са специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс ЕАД, София, Многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина - "Пирогов" ЕАД, София, Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести "Света София" ЕАД и др. Засега не е ясно дали този списък няма да бъде свит. Преди време за това намекна здравният министър Славчо Богоев. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив