05 Май 2024, 08:31 Днес (1) | Вчера (0)

Очаква се два милиона души да посетят българския щанд на изложението в Япония "Мъдростта на природата"

15 Март 2005 09:14 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

На българския щанд ще бъдат представени билки, минерални води, българската роза и нейните продукти, киселото мляко, българското вино, мед

От 25 март до 25 септември 2005 г. в Япония, префектура Аичи ще се проведе ЕКСПО 2005 АИЧИ. В изложението ще участват 127 страни и организации, в това число и ООН.  Заетата площ е около 173 хектара. Очакват се 15 милиона посетители. Поне два милиона от тях ще посетят павилиона на България.
 ЕКСПО 2005 ще бъде официално открито на 24 март, един ден преди да бъде отворено за посетители.
 Основната тема на ЕКСПО 2005 е “Мъдростта на природата”. Подтемите са: “Матрицата на природата”, “Изкуството на живота”, “Развитието на екообщества”. Изложението има амбициозната цел отново да напомни, че за  оцеляването ни е изключително важно да се вслушваме в изконната мъдрост на природата. Предизвикателствата, които стоят пред всяка една страна поотделно и пред света глобално се увеличават с всеки ден. Тревожните явления в екологичен и социален аспект - от намаляване на биологичното разнообразие и глобалното затопляне, до нарастващата бедност в някои точки на света сигнализират, че е наложителна промяна в начина, по който живеем. От друга страна стои нуждата от витална икономика, която да подобри качеството на живот. За да се преодолее конфликта и да се намери баланса, става все по необходимо налагането на устойчивото развитие като ръководен принцип в глобалния прогрес.
 На ЕКСПО 2005 всяка страна участник ще има възможност да покаже начина, по който е отговорила на тези предизвикателства. Впечатляващо е разнообразието от средства и подходи към темата, впечатляващи са и павилионите. Сред експонатите може да се видят както праисторически останки от мамут, така и супермодерни роботи. Изложението ще бъде отворено за посетители всеки ден от 9 до 22 часа. Темата на българското участие на ЕКСПО 2005 е “България – мъдростта и даровете на природата за здравето, пълноценния живот на човека и толерантното съжителство”. Генерален комисар на официалното българско участие е Милко Ковачев, министър на икономиката. Представянето на България в Аичи в значителна степен ще допринесе за укрепването на взаимноизгодните връзки със страната домакин Япония и опознаването на двата народа. Националният ни павилион е разположен на площ от 324 кв. метра в централната част на изложението, до павилионите на Италия, Испания, Германия, Франция, Турция, Гърция. Посетителите ще имат възможност да разгледат една оригинална, изпълнена със съдържание експозиция, която ангажира всички сетива.  По линията на основния посетителски поток са аранжирани експонати и мостри, илюстриращи основните теми: билки, минерални води, българската роза и нейните продукти, киселото мляко, българското вино, мед.
 В деня на официалното откриване – 24 март, гостите ще бъдат посрещани по традиционния български обичай – с хляб и сол. Ще ги посрещат танцьорите от ансамбъл «Българе» в традиционни български носии и хостесите (българските студенти на щанда), които ще предлагат брошури за страната и представените продукти, както и малки подаръци. Павилионът разполага с ресторант, в който ще се предлагат българските специалитети, и магазин, в който посетителите ще могат да закупят сувенири от България. За музикален фон са подбрани български фолклорни изпълнения. Представянето ни ще бъде допълнено виртуално от филми за страната и за отделните продукти, които ще се прожектират на монитори над експонатите.
 В центъра на павилиона е разположена сцена, на която през цялото времетраене на изложението, на всеки час, ще се представя културна програма от солисти от фолклорен ансамбъл “Българе”. По време на изложението танцьорите ще играят фолклорни танци, облечени в носии от различни краища на България, а представянето им ще бъде озвучено от изпълнение на гайдар на живо.
 С цел да се популяризират интересни животински и растителни видове и да се подпомогне тяхната защита организаторите на ЕКСПО 2005  осигуряват производството на специален печат за всяка страна участник. На българския печат ще стои Haberlea rhodopensis, известна като Орфеево цвете или силивряк, много интересен и рядък представител на растителния свят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив