14 Май 2024, 01:01 Днес (0) | Вчера (12)

Очаква се поскъпване на лекарствата

25 Март 2004 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Причината е фалитът на голям търговец на едро

 Очаква се лекарствата да поскъпнат, след като фирмата "Магинед" отпадна от пазара, каза вчера здравният министър Славчо Богоев.
Фирмата бе вторият по големина доставчик и държеше 28% от пазара на лекарствата. По-голям дял има само "Търговска лига" - 36%.
"Магинед" изпадна в неплатежоспособност в края на февруари. Тя е ощетила бюджета с 50 млн. лв., а на родни и чужди производители дължи няколко милиона евро. От друга страна обаче, болници, здравното министерство и здравната каса дължат пари на "Магинед". Напускането й ще доведе до повече монополни позиции за останалите търговци и така те ще си позволят да вдигнат цените, обясни Богоев. Освен това фирмите по веригата до потребителя ще си поставят една на друга по-големи условия за обезпечаване на поръчката. Със снабдяването на лекарства обаче нямало проблеми, след като производителите вече избрали други доставчици.
В момента НЗОК, МЗ и болниците правят вътрешни проверки, за да се установят какви са действителните им дългове към "Магинед". Възможно е да бъдат блокирани сметките и на останалите 25 лечебници, които са работили с този доставчик.
Все още няма връзка със собствениците на фирмата. По неофициална информация те били в Нова Зеландия. Има измама от страна на "Магинед", каза още Богоев. Той не знаел дали фирмата е изкупена от други компании. Но дори и да е направено, "Магинед" не участва в новите търгове, категоричен е министърът.
Няма данни за нерегламентирани отношения на "Магинед" с действащи служители на здравното министерство, увери Богоев. За напусналите чиновници обаче той отказа коментар.
Междувременно гръмна нов скандал с митническо нарушение на фармацевтична фирма, която не е платила ДДС върху лекарства за над 1,2 млн. лв. Името й обаче засега не се казва.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив