04 Май 2024, 01:19 Днес (0) | Вчера (0)

Още година рахат за здравните туристи

16 Декември 2004 09:00 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

НОИ не може да спре българите с двойно гражданство и работещите в чужбина да идват за евтино лечение у нас

С прибързаната си работа около поправките в Закона за здравното осигуряване депутатите "изписаха вежди" на здравните туристи и това вчера беше признато от НОИ. Институтът на практика не е в състояние да спре и през 2005 г. българите с двойно гражданство или работещите в странство да идват за евтино лечение тук, без да са внесли и лев здравно осигуряване от 2000 г. досега. Достатъчно е до 31 януари те да си платят 3 наказателни вноски, за да бъдат включени в списъците с редовните пациенти. Ако сумата се плати до края на тази година тя е 36 лева, а през януари - 39,60 лв. Информационната система на НОИ в момента не може да различи кои длъжници живеят в страната и кои не.
Според решението на депутатите от списъка с неизрядните длъжници към здравната каса отпадат около 600 000 души. Това е така, защото новото условие да бъде изряден един платец, е да има непогасени повече от 3 здравни вноски през последните 15 месеца. Досега това условие важеше за целия период от 2000 г. до днес.
По-рано в списъка фигурираха 2 104 339 българи (27,06% от населението), а след обнародването на поправките в закона утре в "Държавен вестник" техният брой ще падне на 1 414 270 души /18,19%/, съобщи Йордан Христосков, управител на НОИ. От тях пък през януари ще отпаднат още около 150 000, тъй като те отговарят на условията за енергийно подпомагане и ще бъдат осигурявани от бюджета.
За останалите 1,2 млн. души са предвидени варианти как да попаднат отново в системата, в зависимост от това дали работят в страната или в чужбина повече от 183 дни годишно.
На практика всеки, който до 31 януари внесе 3 наказателни вноски, отново попада в системата на НОИ като изряден. В продължение на една година за тях няма да важи условието да имат не повече от 3 неплатени вноски за последните 15 месеца. Така дори длъжникът да не е внесъл и лев тази година, той ще може да ползва здравни услуги през цялата 2005-а. За хората с платени наказателни такси това изискване ще започне да важи чак от 1 януари 2006 г. Ако обаче се пропусне срокът 31 януари 2005 г., завинаги се пропуска и възможността да се включат отново в системата при облекчен режим и здравните услуги за тях стават платени.
Във всички случаи обаче не се опростяват старите дългове от 2000 г. досега, подчерта Йордан Христосков. След януари всички над 2 милиона длъжници ще получат уведомления от НОИ, че трябва да се явят в 7-дневен срок, за да им бъдат съставени актове за начет. Ако това не стане, списък с имената им ще бъде публикуван в Интернет и на видно място в общините и в териториалните поделения на НОИ и това ще се смята за връчен акт. Така дължимите суми няма да могат да се опрощават по давност, а ще останат дължими в продължение на 10 години. Агенцията за държавни вземания ще се заеме с най-тежките случаи.
Ако поправките в Закона за здравното осигуряване бъдат обнародвани утре, на практика от понеделник ще може да се внасят наказателни вноски. Не е нужно хората да се редят на опашка, защото това може да стане чрез всеки пощенски клон или банка, казаха от НОИ.
За около половин милион души, които се осигуряват само за здраве, отпада изискването да подават сведения за персоналния регистър. Тези хора ще се осигуряват върху половината от минималния осигурителен доход, който през 2005-та ще бъде 220 лева.

В СТРАНСТВО
Българите, които в момента са в чужбина, се смятат за заварено положение и от 1 януари 2005 г. НОИ ще спре да им начислява дължими здравни вноски. Едва когато се завърнат в страната, те ще могат да се включат отново в системата като в продължение на 6 месеца плащат вноски, без да ползват усулги или като платят накуп 12-месечна наказателна вноска, за да се включат в системата автоматично. Те обаче трябва да докажат с документ, че са били в чужбина към началото на 2005-та.
За българите, които тепърва ще заминават в странство, се въвежда изискването да уведомят териториалното поделение на НОИ, че ще отсъстват от страната повече от 183 дни. Така те ще бъдат изключени от списъците на института и няма да дължат вноски за времето на престоя си в чужбина.

ПРОМЯНА
От 2005 г. се променя и редът за това кой ще плаща здравните осигуровки на лицата в неплатен отпуск. Досега това беше задължение на работадателя, но тежестта вече се прехвърля към работника. Тъй като за времето на неплатения си отпуск той не получава възнаграждение, той трябва да представи средства на работодателя си, за да може той да го осигури. От догодина се въвежда още една промяна - от републиканския бюджет ще се внасят здравни осигуровки за съпругите на кадрови военнослужещи, които са на мисии в чужбина.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив