06 Май 2024, 05:45 Днес (0) | Вчера (1)

Пазарите в Близкия Изток са лидери на глобалния ръст за 2005 година

10 Януари 2006 08:44 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Несъмнен лидер е египетският фондов индекс CASE 30

Акциите на арабските компании станаха лидери по ръст на глобалния фондов пазар през миналата година. Взривът на цените на петрола и икономическите реформи в Близкия Изток са основните двигатели на ръста, обусловен от инвестиционните потоци, насочени в този регион.
Според данни на агенция Bloomberg, осем от десет борсови индекси, отбелязали най-голям ръст през 2005 година са от арабските капиталови пазари.
Несъмнен лидер е египетският фондов индекс CASE 30.
През миналата година CASE 30 отбеляза ръст от 152%, индексът Dubai Financial Market се покачи с 130%. Фондовите показатели на Саудитска Арабия и Йордания са отбелязали също ръст от над сто процента.
Общата пазарна капитализация на публичните компании в страни като Тунис, ОАЕ, Йордания, Ливан, Катар, Кувейт, Оман, Палестина, Египет, Саудитска Арабия, Бахрейн и Мароко,се е повишила през миналата година над два пъти – до $1.3 трлн.
Стойността на книжата на телекомуникационната компания Orascom Telecom, базирана в Кайро се е увеличила през миналата година над два пъти, благодарение на концентрацията по сделки за поглъщания. Ценните книжа на Emaar – са поскъпнали над четири пъти, благодарение на строителния бум в ОАЕ.
Котировките на акциите на Arab Bank Plc, една от водещите кредитни институции в Йордания са се повишили над три пъти, благодарение на ръста на инвестициите в страната.
Преди три години акциите на Orascom Telecom Holding SAE, най-големият мобилен оператор в Близкия Изток струваха под 7 египетски паунда.
Към края на 2005 година същите книжа се търгуват на Египетската фондова борса над цена от 600 лири, като коефициентът на пазарната капитализация на Orascom Telecom, отнесен към чистата печалба на акция е 1 към 28.
Основната причина за гигантският приток на инвестиции в Близкия Изток е ръста на цената на петрола.
Арабските инвеститори влагат все повече капитали, спечелени от продажба на енергоносители в местните фондови борси, отдръпвайки се от традиционните вложения в ценни книжа на компании от Западна Европа и САЩ, каквато беше традицията при предишни енергийни кризи.
“Постепенно става проява на добър тон инвестирането в арабски активи, а самите арабски инвеститори виждат възможности за реализация на различни проекти в региона, които не съществуваха преди няколко години” – коментира Нийл Доунс, партньор в Trowers и Hamlins.
За ръста на капиталовите пазари спомогна и проведените от арабските правителства първоначално предлагане на акции (IPO) на компании като Telecom Egypt и Yanbu National Petrochemicals.
“Цените на петрола, както и реформите в икономиката, осъществени от арабските правителства са в основата на бума” – смята и Хайсам Араби – мениджър в Shuaa Capital.
Престолонаследникът на Саудитска Арабия – принц Уалид бин Талал – един от най-богатите хора на планетата, заяви миналият месец, че стремителният ръст на фондовите пазари в Близкия Изток ще продължи и през 2006 година, ако стойността на петрола се задържи над нива от $60 за барел.
В същото време аналитици смятат, че множество местни компании са сериозно надценени, което неминуемо ще доведе до спад в цената на книжата им.
“Пазарът ще стъпи отново на земята едва през 2007 година. В крайна сметка няма да се повишава с такива темпове” – смята бин Талал.
В момента преобладаващата част от арабските фондови пазари са отворени за чужди инвестиции в различна степен. Само Риад напълно ограничава пазара си за чужди инвестиции, но тези ограничения ще паднат постепенно заради изискванията на Световната търговска организация.
Египет е на другата крайност, като пазарът е напълно либерализиран за чужди инвеститори.
Страните от Персийския Залив балансират между местни и чужди инвеститори в компаниите, листвани на местните борси.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив