13 Май 2024, 05:53 Днес (0) | Вчера (0)

Парламентът най-после прие бюджета за 2005 година

20 Декември 2004 09:00 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

И догодина правителството ще разпределя излишъка

Парламентът най-после прие на второ четене бюджета за 2005 г. след повече от 70 часа дебати. Последният ден от гласуването на закона също не мина без обиди и скандали. Финансовият министър Милен Велчев и председателят на НДСВ Станимир Илчев не поканиха на трибуната за изявления коалиционния партньор ДПС при обявяването на приемането на закона. "С приемането на бюджета се гарантира ускорения икономически растеж на страната", каза с усмивка Велчев. Настроението от приемането на бюджета не беше помрачено дори от обидените депутати от ДПС, които не уважиха почерпката с шампанско в кулоарите на парламента.
Докато управляващите се поздравяваха за успешно приетия закон, се разбра, че бюджетът може да бъде върнат за преразглеждане. Основание за това са множеството процедурни гафове, с които беше съпроводено гласуването му.
Експерти обясниха, че закона може да бъде атакуван от две страни - от Висшия съдебен съвет (ВСС) и от президента. Мотивите за връщане на бюджета вече са написани и само от президента зависи дали ще наложи вето. Депутати от БСП казаха, че ще внесат мотивите си за вето в президентството. Говорителят на СДС Николай Младенов заяви, че сините все още не са решили дали биха подкрепили връщането на закона в пленарна зала.
Магистратите имат най-голямо основание да атакуват бюджета пред Конституционния съд (КС), коментираха експерти. Именно процедурните гафове, свързани със съдебните пари, предизвикаха най-големите дебати и попречиха на по-ранното приемане на план-сметките на държавата. По време на второто четене се разбра, че съдебната власт на практика има приети два проекта - на ВСС и на правителството, тъй като на първо четене се гласува целият държавен бюджет. Седмица бюджетната комисия остави магистратите без разчети за 2005 г., тъй като НДСВ не събра достатъчно гласове, за да прокара правителствения проект. "Смятам, че няма да се стигне до налагане на вето", защити НДСВ парламентарният шеф Огнян Герджиков.
Новото време не прокара и предложението си от догодина парламентът да разпределя бюджетния излишък. В момента той се разпределя от правителството. Депутатите решиха още данъчната администрация да събира местните данъци и такси за общините, които нямат капацитет за това. Това ще става не по-дълго от три месеца след сключването на договора на кметството с Главна данъчна дирекция. Парламентът отхвърли предложението служителите на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да получават допълнително месечно възнаграждение в размер на 25%.

макрорамка за 2005 г.
приходи - 10,432 млрд. лв.
разходи - 7,160 млрд. лв.
икономически ръст - 5,6%
средногодишна инфлация - 3,6%
валутен курс - 1,66 лв. за долар
дефицит по текущата сметка - 8,5% от БВП
външнотърговски дефицит - 14% от БВП
бюджетен дефицит - 0,5% от БВП
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив