03 Май 2024, 13:44 Днес (0) | Вчера (13)

Пенсионен ренесанс след 5 години

17 Февруари 2005 09:00 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

След 2010 г. парите от НОИ и частните фондове ще стигнат 70-80% от заплатата

До 5 години дефицитът на НОИ ще бъде преодолян, а доходите от държавните и частните пенсионни фондове ще стигнат 70-80% от заплатата преди пенсиониране. Това увери управителят на НОИ Йордан Христосков пред международна конференция за пенсионните системи. Въпреки редицата предложения за радикални промени в пенсионния модел у нас, експерти от всички институции се обединиха около тезата, че сегашната система е удачна и не трябва да се изпада в крайности като преминаване към напълно частно осигуряване или пък изцяло обществено.
Заложените в пенсионната ни реформа цели се оказаха по-оптимистични от разчетите на МВФ. Според постоянния представител на фонда у нас Джеймс Роуф дефицитът трябва да бъде елиминиран до 2012 г. Недостигът се дължи на 2 причини - по-ранното пенсиониране на хората досега и по-малкия брой работещи в сравнение с пенсионерите (съотношението между тях в момента е 0,97).
В дългосрочен план експертите прогнозират отрицателният прираст на населението да бъде преодолян и средната възраст на населението да се понижи (сега тя е 39 години и шест месеца). Според Митрева първите години след присъединяването на България към ЕС се очаква и процес на миграция към страната ни.
Друг начин за решаването на този проблем е да се повиши събираемостта на осигурителните вноски, казаха още участниците в конференцията. За това ще се разчита най-вече на Националната агенция по приходите, която трябва да започне да функционира от началото на следващата година.
Заради няколко облекчения, предложени от правителството, тази година обаче НОИ ще работи с по-висок планиран дефицит - 623 млн. лв. Той е по-голям от 2004 г. заради намалената вноска във фонд "Безработица" (ще постъпят 40 млн. лв. по-малко) и разчетените с 39 млн. лв. по-ниски приходи във фонд "Пенсии".
В края на пенсионната реформа половината от пенсията ще идва от направените вноски в общественото осигуряване, една четвърт от нея ще е от дохода от задължителното допълнително осигуряване и останалата част - от натрупванията в доброволните пенсионни фондове.
На форума беше изказана идеята да се даде възможност на хората, родени между 1950 и 1960 г. да избират дали да се осигуряват в универсалните фондове. Сега вноски в тези фондове правят само родените след 31 декември 1959 г. Христосков отговори, че това е обсъждано, но още няма резултати.
Режимът на инвестиране на активите на пенсионните фондове може да бъде по-либерален, заявиха представители на международните институции. Джеймс Роуф коментира, че би било добре фондовете да могат да влагат в чужбина по-голяма част от средствата си. В момента тези инвестиции не могат да са повече от 15% от активите им. Според Роуф голямата концентрация на инвестиции в страната увеличава риска пред фондовете. А и без това България привлича значителни средства отвън, каза представителят на МВФ.
Пенсиите не би следвало да бъдат освободени от данъци, каза Хърман фон Герсдорф, ръководител сектор в отдел "Социално осигуряване"за Европа и Централна Азия в Световната банка. Но уточни, че това е принципно твърдение, а няма предвид конкретно България. Става дума за онези пенсии, които са неколкократно по-високи от заплатите, каза той. Според него трябва да се облагат и средствата, когато се теглят от пенсионните фондове.

В края на миналата година в пенсионните фондове се осигуряват 2,715 млн. граждани, а активите на дружествата са за 787,415 млн. лв., съобщи Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Прогнозите на асоциацията са през 2010 г. броят на осигурените да се увеличи до 2,989 млн. души, а активите на пенсионните фондове - до 4,94 млрд. лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив