14 Октомври 2024, 23:22 Днес (3) | Вчера (0)

Пенсионните дружества въвеждат пробно дялове

11 Юни 2004 08:12 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Общо звено ще обработва информацията за котировките на финансовите инструменти

Пенсионните дружества ще въведат пробно счетоводните дялове и ежедневната оценка на активите седмица по-рано, съобщи за в. ПАРИ д-р ик. н. Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Предвижда се това да стане около 21 юни тази година, така че на 30 юни, деня преди официалното им въвеждане, дружествата да имат пълна готовност.
От 1 юли освен като абсолютна сума натрупаните спестявания по индивидуалните партиди на осигурените във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване лица ще се измерват и в дялове. Делът ще представлява пропорционална част от всеки актив на фонда. Така нарастващата стойност на един дял ще дава информация какъв е резултатът от инвестирането на парите на осигурените лица. Тогава ще се премине и към ежедневна оценка на активите на пенсионните фондове. Тя ще се прави въз основа на информация от банката попечител за всички приключени операции с активите на фонда, както и извършеното осчетоводяване на задълженията му и на операциите с активите за предходния работен ден. Ще се вземат предвид още пазарните цени към 18 ч на предходния ден и ще се определя справедлива стойност за тези от тях, които нямат пазарна цена.
През следващата седмица представители на пенсионните дружества и Комисията за финансов надзор /КФН/ ще обсъдят какво и как ще трябва да се направи в деня на преминаването към дяловете и ежедневната оценка на активите. Вече всички дружества са с одобрени правилници за оценка на активите. В тази връзка ще се създаде и общо звено за обработка на информацията за котировките на финансовите инструменти на пазара. Тя ще се подава към звеното от седемте банки попечители, с които дружествата имат сключени договори. Звеното ще образува основните цени и ще ги подава едновременно към КФН и към пенсионните дружества, които ще ги ползват за оценка на активите на управляваните от тях фондове. Така ще се създадат необходимите условия за съпоставимост между отделните фондове, тъй като ще се ползват еднакви цени. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив