13 Октомври 2024, 19:28 Днес (0) | Вчера (0)

Пенсионните дружества избраха по една банка-попечител за управляваните от тях фондове

11 Май 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Бяха предпочетени седем от 13 банки

Всички пенсионни дружества избраха банки-попечители. Седем от банките бяха предпочетени. На 15 април БНБ утвърди списък на банките-попечители по Кодекса за социално осигуряване (КСО), в който бяха включени общо 13 банки. Всяка банка-попечител може да сключи договор с повече от едно дружество, а всяко дружество има право да има договор само с една банка за всеки от управляваните от него фондове. Въпреки тази възможност,  дадена от КСО, всяко дружество избра по една банка за управляваните от него фондове за допълнително пенсионно осигуряване:
ПОК Съгласие и  ПОД Ай Ен Джи - ТБ Биохим
ПОД ЛУКойл Гарант България -  СИБанк
ПОД Алианц България - Банка ДСК
ПОК ДСК Родина - ТБ Алианц България
ДЗИ Пенсионно осигуряване - Росексимбанк
ПОК Доверие - ОББ
ПОАД ЦКБ-Сила - Булбанк
В списъка на БНБ бяха утвърдени още: "Общинска банка" АД, София; "Първа източна международна банка" АД, София; "Корпоративна търговска банка" АД, София; "Инвестбанк" АД, София; "ИНГ Банк Н.В. - Клон София", София и "Българска пощенска банка" АД, София.
Списъкът на банките ще се актуализира два пъти годишно - на 30 април и на 31 октомври. Изключването от списъка става при представяне на неверни данни, нарушения на закона или на договора между банката и пенсионното дружество или отнемане на лицензията на банката. Преди изключване се предприемат необходимите действия за замяната на банката попечител с друга, така че да се запазят активите на пенсионния фонд. Ангажиментите на банката-попечител се състоят в опериране с паричните средства и ценните книжа на фонда (налични и безналични) след писмено нарежданена упълномощени лица. Банката има задъление още ежедневно да изпраща до КФН информация за постъпили парични средства, за сключени сделки и активи на съответния пенсионен фонд. Пенсионното дружество изплаща възнаграждения на банката  по попечителския договор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив