12 Май 2024, 02:23 Днес (0) | Вчера (0)

“Петрол” АД инвестира над 40 млн. лева през 2003 г. в дълготрайни активи

18 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Общо инвестициите в дълготрайни активи възлизат на над 67 млн. долара

Ръководството на „Петрол” АД изпълнява своя ангажимент да допринася за повишаване на стойността на инвестициите на акционерите си, като стриктно следва утвърдената бизнес-стратегия. Тази политика увеличава предвидимостта в бизнес-развитието и така улеснява инвестиционните анализатори при вземането на решения.  От приватизацията си през 1999 г. “Петрол” АД изпълнява успешно една от най-мащабните инвестиционни програми в страната, която позволи на дружеството да запази лидерските си позиции, а покупката на “Нафтекс Петрол” АД позволи позиционирането на “Петрол” АД като лидер и в продажбите на едро. При задължения за инвестиции от 60 млн. долара за периода от 2000 до 2004 год., дружеството преизпълни поетите ангажименти, като инвестициите в дълготрайни активи възлизат на над 67 млн. долара. Само за 2003 г. “Петрол” АД инвестира в дълготрайни активи 40,042 хил. лв.
В резултат от значителните по размер инвестиционни проекти, разходите за амортизации на “Петрол” АД нарастват значително - от 8,7 млн. лв. през 2002 г. на 17,4 млн. лв. за 2003 год. Това представлява ръст от почти 100% при запазване и дори намаляване на част от останалите разходни пера в сравнение с предходния период. Сборната печалба за миналата година на “Петрол” АД и “Нафтекс Петрол”АД преди облагане с данъци, лихви и амортизации (EBITDA), възлиза на 41,330 хил.лв.
Сборният финансов резултат на “Петрол”АД и “Нафтекс Петрол” АД за 2003 година се очаква да бъде в рамките на обявения в бизнес-плана размер от около 27 млн. лв. Освен инвестиционната програма, която обхваща реновиране на обектите, в ход е и вътрешно преструктуриране на “Петрол” АД, като целта е дружеството да повиши ефективността от своята дейност. Същевременно тази година се очаква планираното раздаване на част от печалбата като дивидент, съгласно решенията на Общото събрание на дружеството от 26 май 2003 г.
Пазарното формиране на справедлива цена за акциите на една компания зависи от една страна от очакванията на инвеститорите за способността на компанията да генерира печалби и вътрешна стойност на инвестицията, и от друга от търсенето и предлагането на акциите като финансов актив, и ликвидността на позицията на съответния борсов пазар. Равновесие на ценовите равнища настъпва при консенсус в очакванията на участниците на пазара и т. нар. дисконтиране на бъдещите събития.
Ръководството на „Петрол” АД се е ангажирало ясно да предоставя информация за плановете си и начина на достигане на целите, утвърдени в бизнес-стратегията на компанията. Този ангажимент ще подпомогне бъдещите и настоящи инвеститори правилно да оценяват стойността на инвестицията си. Същевременно процеса на формиране на пазарната цена може временно да бъде повлиян от непрогнозирани събития, които да изместят баланса на търсенето и предлагането в една или друга посока.
Информацията за предстояща продажба на остатъчния пакет от акции от стpана на Министерство на икономиката нарушава този баланс в посока по-голямо предлагане на акции на компанията и е логично от участниците да бъде потърсено ново равновесие, отразяващо моментното състояние. При понижаване на цените на акциите и в съответствие с очакванията за развитие на дружеството може да се счита, че това ще провокира инвеститорски интерес, с което да се достигне пазарно равновесие. Колкото един капиталов пазар е по-развит и по-зрял, толкова по-лесно е да сработят пазарните механизми, които да абсорбират съответното (в случая външно) събитие. Предимството за публичните компании е, че въздействието на външни събития в общия случай е за кратък период от време. Това се дължи на факта, че фундаментална промяна в дейността на компанията не е настъпила. Същевременно инвеститорите са имали разширен достъп до информацията, която касае нейното развитие и така са имали възможност да направят оценка за потенциала на инвестицията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив