При цена на брашното 55 стотинки за килограм е нормално цената на хляба да е 75 стотинки
При цена на брашното от порядъка на 55 стотинки за килограм е съвсем нормално цената на хляба да е от порядъка на 75 стотинки. Това заяви в предаването "Портфейл" на Дарик радио Пламен Моллов,
председател на Комисията по земеделие и гори в НС. Що се отнася до това, че има разчети и за 1,20 -1,50 лева, това са заявки на онази Асоциация на малките фирми, при която производствените разходи
са високи. Малките фирми купуват брашно от мелниците и по този начин при тях се наслагва цена такава, каквато мелниците им определят, коментира Моллов. Според него при такива случаи е възможно да
има процеси на задържане на цените и по този начин малките са уязвими от тези процеси. Не бих казал, че е възможно да говорим за абсурдни цени на зърното, брашното и хляба. Те щяха да бъдат и
по-високи, ако нямаше интервенция до този момент и аз оценявам като успешни усилията на МЗГ в това отношение, коментира още Моллов. Трябва обаче да се вземе предвид, че бяха изтъргувани количества,
които трябваше да бъдат изтъргувани още преди 1, 5 месеца. Освен това България не е изолирана от световните процеси, защото на световните борси цените са 160-180 долара за тон зърно. Може би
трябва да се мисли за изкупуване на житото не от мелничари, а директно от производителите на хляб, препоръча Моллов.