20 Април 2024, 18:16 Днес (0) | Вчера (10)

"Платежоспособност II" е трудна за всички европейски страни, според автор на директивата 2

12 Септември 2017 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 септември 2017, 17:28

Бизнесът притеснен от по-високите изисквания към системите на отчетност

Комисията за финансов надзор организира семинар на тема "Европейската правна рамка по прилагането на Платежоспособност II" за повече от 100 представители на застрахователните и презастрахователните дружества и за експертите от управление "Застрахователен надзор" на комисията. Лекторът - проф. Карел ван Хуле е един от специалистите, участвали в създаването на законодателния пакет Платежоспособност II. Той се спря на причините за въвеждането на директивата, включваща нови изисквания за лицензиране, промяна на вътрешната структура и управление на застрахователните дружества, нови изисквания за капиталова адекватност и надзор.

"Не мислете, че Платежоспособност II е трудна само за вас, тя е трудна и за колегите ви от Испания, Италия, Франция …от всички европейски страни, които трябваше да се върнат на ученическата скамейка, за да усвоят спецификата на Платежоспособност II", каза във въведението си проф. Ван Хуле. Той се спря на тристълбовия модел, на който е изграден режимът на Платежоспособност II. Стълб 1 включва изисквания за капиталова адекватност, оценка на активите и пасивите, заложените количествени изисквания за собствени средства и технически резерви. Стълб 2 включва системата за вътрешен контрол и управление на риска, изискванията към лицата, управляващи дружеството, към управлението на риска, към  вътрешния контрол, одит, актюерската дейност. Тези качествени изисквания са строго свързани с индивидуалния рисков профил на предприятията. Заложено е условието предприятията да извършват собствена оценка на риска и платежоспособността си, с цел постигане на стабилно и разумно управление, както и оценка на общите изисквания на платежоспособността, с оглед на техния специфичен рисков профил. Стълб 3 съдържа отчетността за надзорни цели и публичното оповестяване на годишни доклади, обхващащи информация за платежоспособността, резултатите от дейността и финансовото си състояние на компаниите. Постигането на прозрачност има за цел подобряване на пазарната дисциплина на поднадзорните лица.

Представители на бизнеса изразиха притеснение относно новите задължения, свързани най-вече с повишаване на изискванията към системите на отчетност.
По време на дискусията бяха зададени редица конкретни въпроси, свързани с прилагане на директивата. Проф. Ван Хуле засегна темите за Капиталово изискване за платежоспособност, собствен риск и оценка за платежоспособност, и системата на управление и надзор.По-късно експертите от "Застрахователния надзор" на КФН проведоха среща с професор Карел Ван Хуле по отношение на спецификата при прилагане на директива на Платежоспособност II в надзорната дейност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив