01 Май 2024, 19:55 Днес (0) | Вчера (13)

Плевенската панорама обявена за пасище

12 Юли 2005 09:00 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Директорът на военноисторическите музеи в града прати протестни писма до земеделското министерство и местните власти

Историческият Скобелев парк и местността Мъртвата долина в Плевен, където се намира и панорамата "Плевенска епопея 1877", са обявени за пасище. Това е записано в актуална скица на Общинската служба по земеделие и гори в Плевен, с която разполага "Сега". Пасището обхваща 531 дка в местността, където се намират паркът, редутите Исса ага и Кованлък, костницата и братските могили.
Директорът на "Военноисторически музеи"-Плевен Милко Аспарухов вече е изпратил протестни писма до министъра на земеделието Нихат Кабил, областния управител и кмета на Плевен и шефа на областната дирекция "Земеделие и гори". "Опитът паркът и долината да се превърнат в мера е скандален и ще провокира социално напрежение", пише Аспарухов. Той настоява да се вземат мерки паркът и долината да се отбелязват като паметници на културата с национално значение и да се третират според Закона за паметниците на културата и музеите.
Промяната на статута на историческите места всъщност е станала още през юли миналата година. Тогава със заповед на екоминистъра Долорес Арсенова Скобелевият парк и Мъртвата долина са заличени от регистъра на защитените територии. След това от земеделското министерство уведомяват областната дирекция "Земеделие и гори", че терените вече не са исторически местности. Затова земята трябва да се възстанови на старите собственици в реални граници.
Управата на "Военноисторически музеи"-Плевен, която се грижи за терените в района, обаче все още не е уведомена официално за промяната. "Преди месец от "Земеделие и гори" ни пратиха питане за статута на парка и долината", обясни пред "Сега" директорът на музеите Милко Аспарухов. Историците отговарят, че промяна в статута няма и тези места са под закрилата на закона за паметниците на културата.В архивите на военно-историческите музеи в Плевен се пазят нотариални актове от 1937 и 1939 г., от които става ясно, че музеите са собственици на парка.
Аспарухов подозира, че някой иска да сложи ръка на земята. Скобелевият парк и Мъртвата долина са добре поддържани, на територията им има два действащи язовира.
От юридическия отдел на община Плевен обясниха, че не им е известно в парка или в непосредствена близост до него да има възстановени земи. Паркът съществува от началото на миналия век, там никога не е имало частни земи, смята общината.
До вчера от Министерството на земеделието и горите и на екологията не отговориха на "Сега" защо историческите места са обявени за пасища и как ще се процедира с тях по-нататък.
През 2003 г. Долорес Арсенова извади от списъка на защитените територии "Бузлуджа", "Шипка" и още 600 исторически обекта, тъй като те нямали общо с грижата за природата. Част от тях минаха на подчинение на Министерството на културата. Не е ясно защо с Плевенския парк се занимава земеделското министерство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив