27 Май 2024, 18:01 Днес (1) | Вчера (0)

По 120 оръжейни сделки месечно се сключват у нас

22 Юни 2005 09:00 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Само 5% от исканията за експорт на въоръжение се отклоняват

Близо 700 сделки за износ на оръжие са били одобрени от междуведомствената комисия за експортен контрол само от началото на годината досега. Зам.-министърът на външните работи и член на комисията Николай Милков за първи път обяви конкретни данни за търговията с оръжие у нас.
Структурата, в която участват зам.-министри на отбраната, на икономиката, на външните и вътрешните работи, на контраразузнаването и митниците, се събирала на всеки две седмици и разглеждала по 50-60 сделки за износ на оръжие и стоки с двойна употреба.
От началото на годината комисията е отхвърлила около 5% от от исканията за сделки, обяви още Милков.
По думите му в България има изградена система за контрол върху износа на оръжие, призната и оценена от партньорите ни от НАТО и ЕС. При всяка от предлаганите сделки се преценяват различни компоненти. "Ако за дадена държава няма ембарго, се отчита чувствителността на дестинацията и дали има повишен риск от военен конфликт", обясни Милков.
"Сделки се спират най-често заради неизрядни документи или заради политическа чувствителност на дестинацията", каза зам.-министърът. Държави като Руанда, Етиопия и Еритрея влизат в кодекса на поведение на ЕС, който призовава към въздържане от масирани доставки за тези страни. "В случаите, когато сме издавали разрешителни за подобни райони, е било за по-малки количества или за оръжия, които не са нападателни", обясни той. И тогава обаче стриктно се проверявало на място чрез българските дипломатически представителства кой е крайният получател на стоката.
Милков потвърди, че са одобрени сделки за износ на оръжие за Ирак за 60 млн. долара. То е предназначено за многонационалните сили и за иракските сили за сигурност.
Според специалисти изнесените цифри показват значителен ръст на този вид търговия.
Вчера оръжейните сделки бяха дискутирани на международен семинар на тема "По пътя към членство в НАТО и ЕС - ефективно законодателство за контрол върху износа на оръжие". На него България и Румъния представят опита си и грешките в търговията с оръжие пред представители на държавните институции на Албания, Македония, Хърватска, Босна и Херцеговина. Срещата е при закрити врата. Доклади изнесоха представители на българското контраразузнаване и от митниците.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив