25 Април 2024, 18:46 Днес (14) | Вчера (12)

Подаваме обща декларация за дължими данъци и осигуровки

22 Юни 2004 08:16 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Ще плащаме налози само с превод, не в данъчното В общините ще се внасят само местните такси

Гражданите и фирмите ще плащат дължими данъци и задължителни осигурителни вноски само по безкасов път, т.е. като нареждат преводи в пощата, в банка или през Интернет. С пари в брой на каса ще могат да се погасяват само задължения по Закона за местните данъци и такси - като данък сгради, такса смет и др., защото събирането им ще мине към общините.
Това предвижда проектът за Данъчноосигурителен процесуален кодекс, който са подготвили експертите на Милен Велчев във финансовото министерство. Той ще бъде внесен за обсъждане и приемане от правителството. Кодексът ще замести сегашния Данъчно-процесуален кодекс и ще уреди събирането и на данъците, и на осигуровките. Промяната се прави заради идеята от 2006 г. всички тези налози да се събират от една Национална агенция по приходите (НАП), а не както сега - от данъчните и от Националния осигурителен институт.
Експерти обясниха, че отдавна НОИ и митниците приемат плащания основно по безкасов път, затова и данъците ще се внасят само по този ред. Предвижда се гражданите вече да подават обща декларация за платените и дължимите от тях данъци и осигуровки, като целта е така да се подобри контролът върху декларираните данни.
За лицата и фирмите ще се въведе единна регистрация за целите на данъчното облагане и осигуряването. Регистрирането на осигурителите и на самоосигуряващите се ще премине към НАП. Самата регистрация ще се прави изцяло по служебен път, като за фирмите данните ще се взимат от регистрацията им в БУЛСТАТ, а за лицата - от подадените от тях декларации.
Органите на НАП ще бъдат задължени, преди да издадат ревизионен акт, да връчат доклада на ревизирано лице с констатациите, за да може то да направи възражения.
За първи път с проекта се предлага възможност да се сключва споразумение между администрацията и ревизираното лице в рамките на производството по обжалване във връзка с фактите и обстоятелствата, които се считат за безспорни.
Служителите на агенцията ще имат право да изискват да декларираме банкови сметки в страната и чужбина. Досега право на това имаше само БНБ. НАП може да поиска да се разкрие служебна, банкова или застрахователна тайна.

ДОСТЪП
Достъпът до данните - данъчни и осигурителни, които са служебна тайна, ще се разшири. Те ще се дават вече на главния прокурор, министъра на вътрешните работи, директорите на дирекции "Полиция" и др., главния секретар на МВР и др. При писмено поискване достъп ще получават и президентът, премиерът, финансовият министър, шефовете на НОИ, митници, КЗК, финансовото разузнаване и комисията по хазарта. Други министри и депутатите няма да могат да узнават тайните.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив