19 Април 2024, 11:04 Днес (6) | Вчера (11)

Пожарната прибира 10% от премиите

14 Март 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Бойко Борисов предложи нова законова промяна Застрахователите да плащат 10% от премиите си на пожарната иска главният секретар на МВР. "Искаме застрахователните компании да бъдат любезни да плащат процент на пожарната. Навсякъде по света компаниите плащат, а тук ние ги пазим от пожар безплатно", заяви главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов на втората международна конференция "Пожарна и аварийна безопасност", която се проведе в Академията на МВР в София миналата седмица. Той очаква подкрепа от ръководството на министерството за законодателното решаване на въпроса, който бил поставян вече няколко пъти през последните 10 г., но оставал нерешен.

"5 - 10% от застрахователните полици трябва да отиват директно по сметка на пожарната. Парите ще се превръщат в по-качествен труд и апаратура. Не е нормално компаниите да вземат премии от 100 000 - 200 000 лева за сграда, застрахована за 5 милиона, а всичко, което касае това тя да не изгори, да го прави държавата", аргументира се Борисов.
Преди 10 ноември отпускането на средства от ДЗИ е било практика, припомниха пожарникари.
Генералът е възложил на Академията на МВР до края на март да напише становище, което да бъде изпратено в МС.
"Ако се приеме - добре, ако не - да знаем, че сме направили каквото зависи от нас", каза Борисов. Той обяви още, че продължават проблемите с функционалните отношения на пожарната и държавната агенция "Гражданска защита" и връзката между тях се късала.
"Практиката показва - при пожар, взрив, катастрофа някога някой да е видял първо там да отиде човек от ГЗ преди пожарната или полицията, в същото време ресурсите отиват там, ето сега получават 2.5 млн. евро", възнегодува Бойко Борисов. А всички шлангове и друга техника за пожарната били от чужди дарения, а не от държавата. Според генерала все още не са ясни функциите на ГЗ освен при земетресенията. Главният МВР секретар смята, че НСПАБ и "Гражданска защита" трябва да се обединят под една шапка.
"Така ще бъдем много по-оперативни и няма да се разпиляват ресурсите, в момента има много техника, която стои в поделенията на ГЗ, но те не я използват", обясни той.
Най-вероятно Борисов визира продажбите на имуществени застраховки с покрит риск от пожар и природни бедствия. През миналата година в страната са загинали вследствие на пожари 97 души, а като "пострадали" се водят 210 души. Общата численост на пожарите е 18 451, като в това число са и пожарите с материални щети. Те са 7648 за цялата 2002 година. В общите условия на имуществените застраховки, които предлагат застрахователните компании, покритието на риска "пожар" е задължително. Обикновено застрахователите предпочитат да инвестират в превантивните програми на най-значимите си клиенти, отколкото да изплащат солидни обезщетения. В този аспект интересите на застрахователите наистина съвпадат с тези на огнеборците, но дали застрахователите ще погледнат благосклонно на предложението да субсидират пожарната, намалявайки собствените си приходи, и няма ли това да наруши и без това крехките им финансови баланси, ще покаже единствено бъдещето. Защото всеки бизнес у нас е "сладък", като го гледаш отдалече, и "горчив", когато се вгледаш в нормативната му регламентация. А ген. Борисов определено го гледа по-отдалеко, отколкото му се иска.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив