03 Юли 2024, 13:29 Днес (0) | Вчера (6)

“Помощ при пътуване” струва 2 - 3 евро за седмица

22 Юли 2005 09:55 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Тръгнете ли за чужбина, задължително се застраховайте

Преди да падне Шенгенската бариера, застраховката "Помощ при пътуване" беше задължителна - посолствата не издаваха визи без нея. Ако все пак някой успееше да заблуди системата и стигнеше до някоя от западноевропейските страни, на границата не го пускаха без полица. Сега няма ограничения за пътуване на български граждани до повечето европейските страни. Съответно е занижен и контролът за наличието на медицинската застраховка. Тръгнете ли на почивка в чужбина обаче, непременно се въоръжете с полица "Помощ при пътуване", съветват препатили. Ако, не дай си Боже, ви сполети някаква злополука зад граница и ви се наложи да ползвате медицинска помощ, ще установите, че цените на тези услуги там са ужасно високи. Заради голямата конкуренция между застрахователите цените на "Помощ при пътуване" са приблизително еднакви във всички дружества. Сумите, срещу които се предлага застраховката, обаче са различни за различните точки от света. Повечето компании предлагат еднакви цени на застраховките си за европейските страни, а другите държави делят на няколко рискови и съответно ценови зони.
Цените на "Помощ при пътуване" се определят в зависимост от това, за колко дни се сключва полицата, какво е покритието (какви рискове са включени), до каква сума се покриват (размер на застрахователната премия).Например застраховка с минимално покритие от 2000 евро за 7-дневна почивка в Европа би ви струвала между 2 и 3 евро. Ако отивате на 15-дневна почивка в чужбина, при същото покритие цената е между 4 и 6 евро, а за срок от 1 месец -между 9 и 12 евро. Застрахователните експерти обаче препоръчват да си купувате полици със застрахователно покритие между 25 и 30 хил. евро, за да сте наистина обезпечени. Цената в този случай излиза средно около 7 евро за 1 седмица, 14 евро за 15 дни и около 25 евро за 1 месец.
Естествено по-евтините застраховки покриват минимален пакет здравни услуги. При тях застрахователите плащат само за травми, получени при злополука и при остри заболявания. Тези полици не покриват разходите, ако се наложи по-продължителен престой в болница.
При минимална застрахователна защита обезщетението, което се изплаща от повечето компании при смърт или трайна загуба на трудоспособност, е до размера на застрахователното покритие - най-често от 2000 до 5000 евро. Такъв е и размерът при "Отговорност спрямо трети лица". При покриване на медицински застраховки диапазонът на изплащаните от компаниите обезщетения е доста по-широк. Той варира от неколкостотин до 5000 евро. При избор на застраховка с по-високи лимити обезщетенията са неколкократно по-високи. Повечето застрахователи не са склонни да покриват разходите за стоматологично лечение, като възмездяват само наложителна спешна помощ (пулпит, абсцес и т. н.), при това до 350 евро. Компаниите не поемат и по-сериозно покритие дори и срещу по-висока премия, тъй като ставали много злоупотреби, коментират експерти. Ако багажът ви изчезне по време на пътуването в чужбина, може да търсите застрахователя си за обезщетение, тъй като подобен риск се покрива от повечето компании с "Помощ при пътуване". Сумата, с която застрахователите възмездяват клиентите си при минимално покритие, е от 300 до 500 евро. Трябва обаче да се знае, че повечето компании не покриват разходи на стойност до 50 евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8202
GBP 2.4796 2.4887 2.3066
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив