07 Май 2024, 00:57 Днес (0) | Вчера (0)

"Похвални" практики или най-кофти шефовете на всички времена

30 Октомври 2013 12:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 октомври 2013, 12:50
fbi.gov

Дори създателят и дългогодишен бос на федералното бюро за разследване в САЩ влиза в класацията

Мислите, че всеки ден минавате през ада, и шефът ви е най-големият гадняр? Да, той вероятно е непоносим, но, за ваше успокоениe, има и далеч по-тежки случаи. Кои са най-известните сред тях, представя „Бизнес инсайдър”.

Ето някои от началниците, мисълта за които може да направи още по-страшен вашия Хелоуин:

1. Ал Дънлап

Прякорът му е „Резачката”. И не случайно – през 1994 г. той решава да преструктурира Scott Paper и за 20 месеца уволняава 35% от служителите си, или общо 11 хиляди души.

Разбира се, в бизнеса понякога се налага да взимаш тежки решения. Заслужава си да се отбележи обаче, че Дънлап печели $100 млн. от орязването на разходите и използва средствата, за да създаде свой собствен бренд. По-късно, докато е начело на Sunbeam, които обявяват банкрут през 2001 г., той е уличен в подправяне на данните за продажбите.

2. Марджи Шот

Нормално е вашият шеф да има своите идоли. Имате основания да се притеснявате обаче, ако той следва примера на Адолф Хитлер. Марджи Скот, бивш собственик на бейзболния клуб Cincinnati Reds, неведнъж защитава фюрера, подчертавайки, че „той е бил добър в началото, просто е отишъл твърде далеч.”

Тя не закъснява и да изрази неприязънта си към афро-американците, а накрая е принудена да напусне поста си през 1996 г.

3. Леона Хелмсли

Не случайно я наричат „кралица на злото”. Говори се, че веднъж захърлила и счупила чаша чай в един от нейните хотели,  и накарала келнера да падне на колене и да я моли да запази работата си. Защото разлял малко от течността в чинийката...

Камериерката й пък споделя, че я чула да казва, че „само малките хора плащат данъци.” Сигурно е спестила достатъчно, избягвайки налозите, защото завещава $12 млн. на своето куче.

5. Макс Бланк и Исаак Харис

Служителите също са хора и понякога имат нужда от глътка свеж въздух. Не и според Бланк и Харис, собственици на Triangle Shirtwaist. Заключените врати обаче се оказват фатални, когато през 1911 г. фабриката им в Ню Йорк се подпалва. Загиват 146 работника.

6. Джордж Пулман

Шефът ви може и да е ужасен, но си почивате от него поне докато сте у дома. Това обаче не може да се каже на служителите, наети от железопътния магнат Джордж Пулман. Той ги задължавал да живеят в притежаван от него град южно от Чикаго и контролирал всеки техен ход – дори изпращал инспектори да проверят чистили ли са в къщи.  Разбира се, наемът бил удържан от заплатите им.

7. Дж. Едгър Хувър

Да си шеф на ФБР в разгара на Студената война предполага, че си параноик. Хувър обаче често отивал твърде далеч. Говори се, че веднъж наредил на екипа да изследва изпражения, намерени в задния му двор, тъй като бил убеден, че е преследван от диво животно. Дори поставили капани, но единственият пострадал била съседската котка.

След като Хувър стои начело на ФБР от 1935 г. до 1972 г., САЩ приемат ограничението никой да не може да заема поста за повече от 10 години.

8 . Хенри Фрик

Този наистина си е голям гадняр. Добре че историята помни, тъй като днес минавайки край музея, носещ неговото име в Ню Йопк някой би си помислил, че Хенри Фрик е бил един добър човек.

Мястото си в тази позорна класация заема благодарение на периода 1849 to 1919, когато е шеф на Carnegie Steel Company

Има много истории за неговата жестокост , но може би никоя не е толкова влудяваща за работниците в завода в Хоумстеад, Пенсилвания, по време на стачката през  1892 година.

Фрик огражда завода сограда дълга три мили. Висока е 12 метра. Задачата – протестиращите да останат на работа. Резултатът – 9 работници са убити при опит да напуснат работните си места.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив