15 Май 2024, 13:41 Днес (6) | Вчера (11)

Пощенска банка пуска първите кредитни карти American Express в лева

12 Април 2005 14:09 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Срещу 50 лв. годишна такса собственикът на картата получава редица преференции, сред които застраховки срещу злоупотреба и пътнически застраховки при злополука

От 20 април клоновете на Пощенска банка в цялата страна ще започнат да издават първите кредитни карти American Express в лева. Това съобщи Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на финансовата институция. Картите ще бъдат два вида – обикновена и златна. Те ще се подновяват незабавно при необходимост и ще дават на собствениците си редица преференции.
Двете карти ще бъдат издавани без такса, няма да се събират и допълнителни суми за обслужване, обещаха от банката. Собствениците на обикновената American Express ще плащат само 50 лв. годишна такса, а на златната – 120 лв. на година. Срещу тези суми с обикновената карта ще се получават безплатно две застраховки. Първата е срещу злоупотреба с картата. Ако собственикът изгуби своята American Express или му я откраднат, той няма да носи отговорност за суми над 150 лева. Втората е безплатна пътническа застраховка при злополука, покритието на която може да е до 100 000 лева.
Собствениците на златни American Express ще получават три безплатни застраховки. Първата е стандартният продукт срещу злоупотреба с картата. Втората е също пътническа застраховка срещу злополука, но с покритие до 300 000 лева. Третата застраховка е срещу евентуални неудобства при пътуване в чужбина, като закъснял полет, забавяне или изгубване на багажа. Застрахователната сума в тези случаи е до 2000 лв. в зависимост от щетите. Освен това на собствениците на двете карти ще бъде оказвано съдействие при пътуване в чужбина в над 1700 туристически офиса в целия свят, обещаха от Пощенска банка.
Картите American Express ще дават възможност и за теглене на кредит с безлихвен гратисен период до 55 дни. При обикновената карта револвиращият кредитен лимит ще е минимум 1000 лв., а при златната – 5000 лева. Освен това картите ще дават и допълнителна гаранция за платени с тях покупки. Ще бъдат покривани щетите в случай на кражба или повреда на закупаните стоки до три месеца след покупката. При обикновената American Express тази гаранция ще е на обща стойност до 10 000 лв. годишно, а при златната – до 20 000 лева на година.
В момента в България има 12 000 терминала за разплащане, които могат да бъдат ползвани от притежателите на American Express, съобщи още Хасиотис. Става дума за магазини, бензиностанции, хотели и ресторанти. Освен това новите карти ще могат да се ползват навсякъде по света. С тях ще се теглят и пари в брой от всички банкомати с логото на American Express.
Пощенска банка става ексклузивен издател на кредитните карти American Express в България, заяви Паскал Гинард, вицепрезидент на American Express. Той подчерта, че във всяка страна корпорацията работи само с един ексклузивен представител. American Express работи в 94 страни по света. Пощенска банка ще има задачата и да сключи нови договори с търговски партньори у нас, които да приемат разплащания с новите карти в своите обекти.
Досега в България има издадени 150 000 карти American Express от други банки. А Международната банка за търговия и развитие и Мегатурс управляваха отношенията на American Express с търговските обекти, които приемат разплащания с тези карти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив