18 Април 2024, 07:14 Днес (0) | Вчера (11)

Правителството и МВФ в спор за резервите на банките

13 Април 2004 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Вдигането на минималните задължителни резерви на банките е най-спорният въпрос по време на разговорите между МВФ, БНБ и Министерството на финансите за предпазно споразумение

 Вдигането на минималните задължителни резерви на банките е най-спорният въпрос по време на разговорите между МВФ, БНБ и Министерството на финансите за предпазно споразумение. Очаква се окончателното решение да бъде взето днес, когато е и заключителната пресконференция на мисията на фонда. Разговорите с МВФ обаче ще продължат до края на седмицата, съобщи източник от Министерството на финансите.
През цялото време хората от Вашингтон са настоявали минималните резерви на банките да се вдигнат от сегашните 8%. Целта е да се намалят парите в обращение и по този начин да се ограничи кредитирането, а оттам и дефицитът по текущата сметка. Българското правителство и БНБ обаче били против, защото мярката нямало да има ефект. Вероятно няма да се приеме и идеята на фонда потребителските заеми да се ограничат, като се въведе условие месечните вноски по кредитите да не надвишават 30% от дохода на домакинството. Не може да ограничаваме така търговските банки, заявили от БНБ и Министерството на финансите. Договорено е обаче Министерството на финансите да върне в БНБ тази част от фискалния резерв, която бе депозирана в няколко търговски банки.
С МВФ е обсъждано парите за пътища под черта в бюджета за т.г. да бъдат включени в правителственото потребление при изчисляване на въздействието му върху текущата сметка. Това обаче нямало да промени структурата на бюджета. За бюджета догодина са обсъждани два варианта - с нулев и 0,5% дефицит.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив