29 Септември 2024, 08:24 Днес (0) | Вчера (0)

Правителството одобри проект на нов Наказателно-процесуален кодекс

12 Май 2005 15:16 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Вносители на проекта са заместник министър-председателят Пламен Панайотов и министърът на правосъдието Антон Станков

Министерският съвет прие днес на редовното си заседание проект на нов Наказателно-процесуален кодекс. Това съобщи на пресконференция след заседанието на кабинета министърът на правосъдието Антон Станков. Вносители на проекта са заместник министър-председателят Пламен Панайотов и министърът на правосъдието Антон Станков.Най-съществените положения в новия НПК са предвидени в областта на досъдебното производство:

Изключват се възможностите за преобразуване на дознанието в следствие и за връщане на делото от наблюдаващия прокурор поради допуснати процесуални нарушения. Целта е да се избегне възможността за дублиране на дейности във фазата на досъдебното производтсво, да се избегне връщането на дела за разследване и да се улесни наказателната процедура.

Прокурорът ще бъде в центъра на досъдебната фаза от правна и практическа гледна точка, като осъществява наблюдение и контрол върху нея по всяко време. Изрично се въвежда фигурата на наблюдаващ прокурор още в общите правила на новия НПК.

Разграничават се видовете престъпления, разследвани от следователи и дознатели. Кръгът на престъпленията, при които разследването се провежда от следователи, е сведен до 3 на сто от общия брой на съставите в Наказателния кодекс - престъпления против Републиката, престъпления против мира и човечеството и престъпления, извършени от лица, ползващи се с имунитет. Разследването в рамките на досъдебната фаза, включително по делата, свързани с организирана престъпност, икономическа престъпност и корупция, ще се извършва от органите на МВР – дознатели. По този начин ще се избегне припокриване на функциите на разследващите органи и ще се гарантира ефективност и прозрачност на системата на досъдебното производство. В тази връзка проектът предвижда качествено нови, единни правила за провеждане на досъдебно разследване:
- уеднаквяват се правилата за започване, провеждане и приключване на досъдебното производство;
- въвеждат се еднакви актове (постановления) за извършваните от органите на досъдебното производство процесуални действия по разследването;
- уеднаквяват се сроковете, в които следва да приключи досъдебното производство и се прецизират основанията, при които те могат да бъдат удължавани. 
 Резултатът от новите принципи е: въвеждат се наказателно-процесуални норми, утвърждаващи ролята на прокурора като основна фигура в досъдебното производство. Действията на разследващите органи под непрекъснатото ръководство и надзор на наблюдаващия прокурор осигуряват работата в екип на криминалната полиция и прокурора. Изключени са възможностите за преобразуване на дознанието в следствие и за връщане на делото от наблюдаващия прокурор поради допуснати процесуални нарушения. Това е допълнителна гаранция за избягване на дублиращи се функции при разследването в досъдебното производство.


 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив