04 Май 2024, 09:32 Днес (0) | Вчера (0)

Правителството одобри промени в митническите процедури за страните от ТРАСЕКА

14 Април 2005 14:39 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Ще се проверяват само митническите пломби, а другите формалности ще бъдат ограничени до необходимите за транзитния режим

Министерският съвет одобри проект на Протокол за изменение и допълнение на Основната многостранна спогодба за международен транспорт за развитието на коридора Европа-Кавказ-Азия, съобщи правителствената пресслужба. Документът засяга промени в техническото приложение по митническите процедури и обработката на документите. Промените се отнасят до транзитните операции.
Въвежда се правило за ограничаване на митническия контрол на товарите в транспортните средства, осъществяващи транзитни превози. Ще се извършва само проверка на митническите пломби, а митническите формалности ще бъдат ограничени до необходимите за транзитния режим. Изпращащите страни ще имат и задължението да осигуряват точна и пълна информация за получаващата страна, относно следващите транзитни операции.
Правителството одобри и проект на промяна в самата Основна многостранна спогодба, според която договарящите се страни взаимно си предоставят режим на най-облагодетелствана нация, разширен до договорености, постигнати с трети страни. Това ще позволи всяка договаряща се страна да има право да се ползва от преимуществата, които други две договарящи се страни взаимно са си предоставили, както и от преимуществата, които една от договарящите се страни е договорила с трета страна. Това задължава държавите от ТРАСЕКА да предоставят на останалите такъв режим, който е не по-малко благоприятен от този, който е предоставила на една от договарящите се страни, както и на всяка трета страна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив