08 Май 2024, 19:49 Днес (10) | Вчера (11)

Правителството прие проект на Закон за акцизите

03 Февруари 2005 14:12 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Въвеждат се диференцирани ставки за енергийните продукти, които ще бъдат използвани като гориво за отопление, битови нужди, в селското и горското стопанство, за овощарски, рибовъдни, стационарни мотори и извънпътни превозни средства

Техният размер е:
- за газьол – 50 лв. за 1 000 литра
- за керосин – 50 лв. за 1000 литра
- за природен газ – 0 лв. за гигаджаул
- за втечнен нефтен газ за отопление и битови нужди – 0 лв.
Контролът върху течните горива, които ще се облагат с намалени ставки, ще се осъществява посредством маркиране. В акцизен склад горивата ще се маркират с химически маркер, който е жълт на цвят. Горивата, които ще се предлагат с диференцирани ставки ще се продават в определени бензиностанции. Ако се установи, че маркирано гориво се използва например от моторни превозни средства ще се налагат санкции, обясни директорът на дирекция “Данъчна политика” в Министерството на финансите Людмила Елкова. Глобата за физическите лица е от 100 до 300 лв. и имуществена санкция за юридическите лица и едноличните търговци – от 3 000 лв. до 10 000 лв. При повторно нарушение глобата е до 600 лв., а имуществената – от 6 000 до 20 000 лв.
Цялостният контрол по Закона за акцизите ще се осъществява от Агенция “Митници”. Това ще бъдат специализирани звена, които ще започнат работа от 1 януари 2006 г., посочи заместник-директорът на Агенция “Митници” Александър Раков.
Предвижда се да бъдат освободени от облагане с акциз енергийните продукти с двойно предназначение (когато не се използват като моторни горива или горива за отопление), за енергийни продукти, използвани за впръскване в доменни пещи (с цел химическа редукция като добавка към каменните въглища, използван като основно гориво) и на енергийни продукти, използвани при производство на топлинна или електрическа енергия. Предвидено е освобождаване от акциза да се допуска само за освободени от акциз крайни потребители, които са получили удостоверение от митническата администрация.
Режимът за възстановяване на платен акциз при производството на хранителни продукти и лекарства е запазен, като е въведена нова възможност за възстановяване на платен акциз за алкохол и алкохолни напитки:
- използвани за медицински цели в лечебни заведения и аптеки
- използвани като проби за анализ, необходими за производствени изпитания или за научни цели
- използвани за научни изследвания
Проектозаконът предвижда задължението за заплащане на акциз да възниква от момента на производството на акцизната стока, а не както досега от момента на нейната реализация. Изключение ще се допуска единствено за акцизни стоки, поставени под режим отложено плащане на акциз. Под “отлагане” трябва да се разбира, че датата на настъпване на данъчното събитие и възникването на акцизното задължение е отложено във времето и акцизът става изискуем на един по-късен етап, когато акцизните стоки бъдат освободени за крайно потребление.
Режим движение на акцизни стоки с отложено плащане се допуска при:
- движение на стоки от един акцизен склад към друг такъв
- движение от акцизен склад към гранично митническо учреждение, с цел износ
- внос на стоки към акцизен склад
Режимът отложено плащане на акциз ще може да се прилага само за лицензиран складодържател. Такива могат да бъдат производителите на акцизни стоки и търговците, които отговарят на определени условия. Агенция “Митници” ще води регистър на складодържателите. Предвид европейската практика и с оглед осигуряването на по-добри възможности за контрол е изрично регламентирано, че алкохол и алкохолни напитки, енергийни продукти и тютюневи изделия могат да се произвеждат само в акцизен склад.
Проектозаконът предвижда размерът на дължимия акциз за стоките, поставени под режим отложено плащане, да се гарантира с общо обезпечение под формата на депозит или банкова гаранция. Поради това, при заявяване на бандероли за спиртните напитки и тютюневите изделия, лицензираните складодържатели няма да представят отделна банкова гаранция. Това ще облекчи значително досегашния ред на обезпечаване при всяко едно заявяване на бандероли.
Ще бъде въведена задължителна регистрация на пунктовете за ракиеизваряване, които са наречени “специализирани малки обекти за дестилиране” и “обекти за винопроизводство на малък винопроизводител”. Съгласно европейските изисквания произведените от малките обекти за дестилиране, с годишно производство над 10 хектолитра, напитки, ще се облагат със стандартната акцизна ставка. Българското правителство е договорило постоянна дерогация (изключение от правилото) – произведените количества в тези обекти да се облагат с 50% от стандартната ставка. За 2006 г. акцизната ставка за ракията, произведена в тези обекти, ще бъде нулева.
Законопроектът предвижда акцизът да се събира от митническата, а не както досега от данъчната администрация. Такава е и европейската практика във всички държави-членки, с изключение на Швеция. В тази връзка е предвидено контрола върху акцизните стоки да се осъществява от митническите служители, като при осъществяването на правомощията си те ще имат правата и задълженията на органи по приходите, за установяване и събиране на дължимия акциз. За производството по издаване, обжалване и изпълнение на актовете ще се прилага Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
Основната цел на проектозакона е синхронизиране на законодателството ни в областта на акцизното облагане и необходимостта от въвеждането на т.нар. система от акцизни складове. Законопроектът предвижда отмяна на действащия Закон за акцизите и изцяло ново уреждане на акцизното облагане при производството и вноса на акцизни стоки, подчерта заместник-министърът на финансите Стамен Тасев.
Новият закон ще влезе в сила от 1 януари 2006 г., с изключение на разпоредбите на глава четвърта – “Режим отложено плащане на акциз”, раздели “Лицензиране” и “Регистрация на специализирани малки обекти за дестилиране и на малки винопроизводители”, които ще влязат в сила от 1 август 2005 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив