25 Април 2024, 23:53 Днес (14) | Вчера (12)

Правителството ще подпомогне реализирането на проекта на “Шишеджам” в Търговище

08 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Минималната стойност на проекта е 160 млн. долара

Правителството одобри проект на споразумение с “Тракия глас България” ЕАД за реализирането на приоритетен инвестиционен проект, чиято минимална стойност е 160 млн. долара. Дружеството е част от “Шишеджам”. Турската компания ще изгради в Търговище първата поточна линия за производство на плоско стъкло на Балканския полуостров. От предвидената инвестиция 100 млн. долара ще бъдат инвестирани в мощности за производство на фино стъкло, а 60 млн. долара за производството на стъклени изделия. Намерението на турската компания е заводът да бъде готов през 2005 г. С изграждането му в района ще бъдат открити над 700 нови работни места, а Търговище ще стане регионален лидер в производството на плоско стъкло. Около 85% от продукцията ще се изнася в страни от Европейския съюз.
Правителството ще окаже подкрепа на турската компания чрез осигуряване на необходимата инфраструктура – изместване на съществуващата 110 KV електропреносна линия. В момента тя преминава през терена, на които ще бъде изграден завода, и това ще пречи на строителните работи. Новото трасе на преносната мрежа е уточнено от Министерството на енергетиката и енергийните ресурси и инвеститора и то ще преминава по границата на терена. Ще бъде изградена електроразпределителната мрежа до терена, включително на трансформатори от високо към ниско напрежение, водоснабдителна инфраструктура, мрежа за разпределение на природен газ, железопътна линия и подобряване и разширяване на съществуващия път до външната граница на имота.
През декември миналата година правителството реши да предостави на “Тракия глас България” имот частна държавна собственост, намиращ се гр. Търговище. Вицепремиерът Шулева и вицепрезидентът на “Шишеджам” Алев Яраман подписаха договор за започване на геоложки проучвания, с което на практика проектът стартира.
Първоначално компанията възнамеряваше да построи завода в Русе, но след направен анализ, бе решено той да бъде в Търговище. Градът е сред общините, в чиито граници инвеститорите могат да ползват пълно преотстъпване на корпоративния данък за срок от 5 години, поради високата безработицата в региона - 28,77% - една от най-високите в страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив