10 Май 2024, 16:28 Днес (9) | Вчера (10)

Пред Турция се появи нов препъни-камък по пътя към ЕС

17 Декември 2004 15:29 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Освен т.нар. "Кипърски" въпрос, препъни-камък за членството на Турция в ЕС може да се окаже и "арменският въпрос", който периодично се появява в публичното пространство.

Външният министър на Франция Мишел Барние неочаквано постави пред турския премиер Ердоган въпроса за признаването от страна на Турция на арменския геноцид н периода 1915 - 1923 г.
Евентуалното признаване на геноцида от страна Анкара ще й донесе тежки последствия и големи репарации за милиарди долари.
В САЩ впрочем има прецедент по този въпрос. В разгара на лятото, както писа insurance.bg Застрахователната компания New York Life Insurance ще изплати $20 млн. на потомците на жертвите на геноцида над арменския народ от 1915 година. Компанията е подготвила списък с 2 300 000 арменци, които са потомци на арменци, притежавали полици до геноцида.
През 1915 година в Турция са избити над 1.5 млн. арменци и въпреки, че оттогава Турция отрича това, геноцидът е признат в десетки страни по света.
New York Life Insurance  ще отдели и $3 млн. на различни арменски организации.
Американците от арменски произход ще получат $20 млн. за геноцида, съобщи Reuters.
Много от тях притежават полици на компания, чиито правоприемник е New York Life.
Компанията се съгласи на обезщетението след няколко години съдебни дела. Арменци, живеещи в Калифорния изискваха обезщетения по 4200 отделни полици.
"До излизане на решението на американски съд по повод исковете по застрахователни полици, издадени от New York Life Insurance в годините на геноцида над арменците в Турция, министерството на правосъдието на Армения започна разследване на недостоверните съобщения, публикувани в средствата за масова информация в страната", заяви министърът на правосъдието Давид Арутюнян на специална пресконференция в Ереван.
По думите му, със съдействието на американски юристи, ведомството му е успяло да постигне съгласие със съда, целящо изработване на допълнителни механизми, които ще направят по-достъпни възможните искове сред граждани на Армения.
"Объркването се получи, след като в интернет бяха публикувани списъци на наследниците на пострадалите, които бяха изписани на латиница, като фамилиите им не съответстват на конкретните лица", коментира Арутюнян. Министерството на правосъдието на Армения използва лингвисти за уточняване на действителните имена, като се отчитат фонетичните и езиковите нюанси.
Давид Арутюнян съобщи, че списъкът от лица, които имат право на претенции по затрахователни полици, ще бъде достъпен във всички пощи на Армения, Нагорни Карабах, както и в посолствата на страната в САЩ, Русия, Украйна и Грузия.
Министерството ще съдейства и на онези лица, които могат да претендират за обезщетения на базата на сключени договори с New York Life Insurance, но които по различни причини не са включени в списъците.
Освен това не е изключено Ереван да повдигне и въпрос за териториални претенции (за свещената за арменците планина Арарат) отделени от Армения по Карския договор по време на разделянето на републиката между Турция и СССР.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив