12 Октомври 2024, 19:34 Днес (0) | Вчера (5)

Предлагат квота за участие на български военнослужещи за работа в щаба на НАТО в Лисабон

20 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

За подобряването на двустранното сътрудничество във военната област в Лисабон ще бъде разкрита българска военна мисия

Квота за участие на български военнослужещи за работа в щаба на НАТО в Лисабон, който от следващата година ще бъде щаб за новосформиращите се сили за отговор на НАТО е предложил командващият адмирал Хенри Улрик по време на срещата си с министъра на отбраната Николай Свинаров, който е на посещение в Португалия. Това каза за Агенция "Фокус" министър Николай Свинаров. Командващият вицеадмирал Хенри Улрик е поздравил министър Свинаров за официалното встъпване на България сред съюзниците в Алианса и е заявил високата оценка на НАТО и своето правителство за сериозния принос, който България дава във всички мисии, в които участва в подкрепа на сигурността в света.
Както "Фокус" съобщи изключително висока оценка за приноса на България в борбата със световния тероризъм и усилията й за регионалната сигурност е дадена по време на днешната среща на министъра на отбраната Николай Свинаров с министъра на външните работи на Португалия Тереза Гоувея. На срещата е било изтъкнато, че Португалия е сред страните, които неотклонно са подкрепяли кандидатурата на България за членство в НАТО от 1997 година насам. Министърът на външните работи е заявил готовността на Португалия да оказва всестранна подкрепа на България и при постигането на следващия национален приоритет членство в Европейския съюз.
Срещата на министър Свинаров с министъра на отбраната Пауло Порташ е започнала с поздравления от страна на домакина за успешното присъединяване на България като пълноправен член на НАТО. Основна тема в разговора между двамата министри е била обмен на визии по стратегическия преглед на отбраната. В Португалия той е приключил наскоро и резултатите от него се ползват със силна обществена подкрепа. Както за българските въоръжени сили, така и за португалските приоритет са модернизацията на въоръжена техника и професионализацията. В Португалия още през тази година ще има 100 процента професионална армия. Министър Свинаров е запознал колегата си с работата по стратегическия преглед, който в момента се извършва в Министерството на отбраната и е проявил интерес към португалския опит, тъй като общественото мнение там е било убедено, че промените залегнали като резултат от стратегическия преглед произтичат от процеса на трансформация на самото НАТО. В разговора си двамата министри са констатирали, че в момента въоръжените сили на двете страни са изправени пред решаването на сходни задачи, а между двете министерства има припокриване на гледни точки и единство на приоритети. Външната политика на България в областта на сигурността се ползва с висок авторитет. Сътрудничеството на португалски военнослужещи с българските контингенти от СФОР, КФОР и ИСАФ дават основания за висока професионална оценка и признание за ролята на страната ни за повишаване на сигурността и защитата на демократичните ценности. в този смисъл България и Португалия подкрепят идеята за намеса на ООН в Ирак и за по-голяма роля на НАТО в усилията за стабилизирането на страната. Двамата министри са се обединили около мнението, че европейските сили за отбрана трябва да бъдат изградени, като обаче не се допусне противопоставяне между НАТО и ЕС. По предложение на министър Свинаров за подобряването на двустранното сътрудничество във военната област в Лисабон ще бъде разкрита българска военна мисия, ръководена от аташе по отбраната. Министър Порташ е приел със задоволство това предложение и го е оценил като изключително положителен сигнал за задълбочаването на двустранното сътрудничество, както и за сътрудничеството между двете държави като съюзници в Алианса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив