30 Април 2024, 20:22 Днес (13) | Вчера (10)

Предоставиха три концесии за добив на строителни материали

26 Май 2005 13:18 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

"Технострой-инженеринг-99" АД, Трансатлантик Фрейтърс, Инк." и "Люляка" ЕАД са трите компании, получили разрешение

Министерският съвет реши добивът на строителни материали – пясъци от находището "Маломир" в област Ямбол да бъде даден на концесия на "Технострой-инженеринг-99" АД , гр. Ямбол за срок от 30 години. Концесионната площ е 54 573 кв. м. и включва находището "Маломир" и необходимите площи за осъществяване на дейността. Концесионното възнаграждение ще бъде изплатено на две вноски.
Съгласно разпоредбите на договора, добитите пясъци ще се използват като суровина за изграждане и при производството на мазилки, шпакловки и инертен пълнител за пътни основи. Добивът на строителни материали – пясъци от находището "Инджейско блато" в област Бургас е даден на концесия на "Трансатлантик Фрейтърс, Инк." за срок от 35 години.
Предметът на концесията е определен като особено право на ползване върху подземни богатства – строителни материали – пясъци, във връзка с техния добив. Концесионната площ включва находището "Инджейско блато" и е 1 415 898 кв. м. Концесионното възнаграждение ще бъде изплатено на две вноски.
Съгласно разпоредбите на договора, добитите пясъци ще се използват като суровина за обикновени бетони и строителни разтвори. Правителството реши добивът на строителни материали – пясъци от находището "Дренака запад", участък "Запад" в област Варна да бъде даден на концесия на "Люляка" ЕАД за срок от 35 години.
Предметът на концесията е определен като особено право на ползване върху подземни богатства - строителни материали -пясъци, във връзка с техния добив. Концесионната площ включва находището "Дренака запад", участък "Запад" и е 290 354 кв. м. Концесионното възнаграждение ще бъде изплатено на две вноски.
Съгласно разпоредбите на договора, добитите пясъци ще се използват като суровина за циментовата промишленост. Решенията са взети на основание чл. 54, ал. 5 от Закона за подземните богатства, като находищата се отдават на концесия пряко по силата на чл. 29 от същия закон. Концесионерите се задължават да изпълняват изискванията, свързани с опазването на околната среда, водите, защитените със закон територии и обекти, културни и исторически паметници, националната сигурност, отбраната на страната и обществения ред; да изготвят, а при необходимост и да актуализират, проект за рекултивация на терените и след одобрението на проекта от компетентните органи, да изпълняват изискуемите и одобрени рекултивационни мероприятия; да изпълняват съгласуваните с концедента цялостен работен проект и годишни работни проекти; да изземват последователно запасите от подземните богатства, съгласно приета в работните програми и проекти система за експлоатация на находището.
В правото на концедента е предвидена възможността за едностранно прекратяване на договора, в случай на неспазване на основните задължения и условия от концесионерите и с оглед максимална защита интересите на държавата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив