15 Октомври 2024, 03:25 Днес (0) | Вчера (3)

Предпазно споразумение до 300 млн.долара с МВФ

16 Юни 2004 08:22 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Точният размер обаче ще се определи в края на мисията на МВФ, която ще пристигне у нас на 28 юни, като визитата ще е за по-малко от седмица

Изпълнителният борд на Международния валутен фонд одобри доклада за 10-годишното изпълнение на програмите у нас и препоръча ново предпазно споразумение с България. Очаква се то да е на стойност до 300 млн. USD, съобщи финансовият министър Милен Велчев. Точният размер обаче ще се определи в края на мисията на МВФ, която ще пристигне у нас на 28 юни, като визитата ще е за по-малко от седмица. Основните мерки по новата програма вече са договорени, заяви Велчев и уточни, че ще се обсъждат вторични въпроси. Като пример за вече уточнените мерки той посочи контрола върху ликвидността на банковата система за ограничаване на дефицита по текущата сметка и критериите за изпълнение на фискалната политика до края на годината - нивото на дефицита и нивото на разходите по тримесечия. Велчев напомни, че с предпазното споразумение няма да получаваме текущо финансиране, а ще теглим средства само при необходимост.
Новото споразумение ще бъде готово до края на септември - началото на октомври, прогнозира зам.-министърът на финансите Любомир Дацов. Целта е чрез него България да получи "печат на одобрение" за водената от нея икономическа политика.
Бордът на фонда препоръча още умерена политика, насочена към овладяване на темповете на нарастване на кредитирането и дефицита по текущата сметка. Отчетени са и положителните фактори, като поддържаната макроикономическа стабилност, обема на преките чуждестранни инвестиции и продължаващите структурни реформи.
След СДС БСП също обяви, че не харесва проекта за меморандум. Лидерът на социалистите Сергей Станишев обяви за некоректно година преди края на мандата си правителството да поема ангажименти, които ще изпълнява следващото правителство, и то непрозрачно, без консултации. С проекта не се решават три основни проблема - за образованието, здравеопазването и демографския срив, смятат от БСП. БСП ще иска да се свика съвместно заседание на бюджетната, икономическата и социалната парламентарна комисия, на което в присъствието на министрите Велчев, Шулева и Христова, шефа на БНБ и на синдикатите, да се обсъдят всички проблеми. Тази седмица левицата започва консултации по меморандума с представители на МВФ, финансови кръгове и експерти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив