07 Май 2024, 02:30 Днес (0) | Вчера (0)

Предпочитаме водка и ракия пред виното

27 Януари 2004 Ireland Time по статията работи:
A+ A-

“Българинът измества вкуса си към употреба на твърд алкохол и тенденцията е от 5-6 години”, посочи председателят на Лозаро-винарската камара Никола Николов

  “Българинът измества вкуса си към употреба на твърд алкохол и тенденцията е от 5-6 години”, посочи председателят на Лозаро-винарската камара Никола Николов. Той каза, че в страната се изпива по 80 млн. литра твърд алкохол, а консумацията на вино в добри години стига най-много до 36 млн. литра.

Според Николов това прави България абсолютен шампион по употреба на ракия, в това число и домашно производство, на глава от населението. Това според него налага създаването на национална програма за справяне с проблема.

“Българските марки вина трябва да бъдат защитени и затова е необходимо всички държавни органи да координират усилията си”, каза още Николов.

Камарата е притежател на марката "София", която защитава успешно, според Николов. По думите му проблеми възникват в случаите, когато марката се бутилира извън страната. Влошаването на качеството на българските вина на пазари, които са много важни за нас, като Русия например, се правят от пиратски фирми.

Те продават ментета като фалшифицират фактурите и виното.

България има потенциал да реализира 50-60 млн. литра вино на руския пазар, но темповете на нарастване на българското в Русия са намалени, посочи Николов. Затова вместо очаквания за договорен износ за около 22 млн. тона за миналата година, той ще бъде едва 14 млн. тона.

Според Николов държавата ни не предприема достатъчно ефективни мерки за предотвратяване на фалшификациите на вината и през последните пет-шест години се е отнасяла небрежно към интелектуалната собственост и търговските марки на българските вина.

Що се отнася до конкуренцията на вътрешния пазар, тя е ефективна само в областта на качествените вина, каза Николов. Според него доста български вина с претенции за качество и с ценова категория от 8 до 15 лв. в момента са изместени от по-качествени вносни в същата ценова категория.

Камарата е съорганизатор на Дванадесетата международна изложба за лозарство и винарство "Винария", която ще се състои от 4 до 8 февруари т. г. в международния панаир в Пловдив.

Основни съперници на българските винопроизводители на това изложение ще бъдат страни като Чили, Аржентина и ЮАР.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив