13 Октомври 2024, 03:20 Днес (0) | Вчера (0)

Премиерът ще присъства на стартирането на проекта хидровъзел “Цанков камък”

26 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Хидровъзел “Цанков камък” е първият съвместен проект между България и Австрия

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски ще присъства на 29 април на стартирането на проекта хидровъзел “Цанков камък” -  част от Националната стратегия за развитие на енергетиката до 2010 г. Срокът за въвеждането му в експлоатация е 2007 г.
Хидровъзел “Цанков камък” е първият съвместен проект между България и Австрия. Осъществява се въз основа на Меморандум за разбирателство и за двустранно сътрудничество между България и Австрия. Той е в изпълнение на решение на Протокола от Киото към Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата, подписан от двете страни през септември 2002 г. Чрез съвместната реализация на проекта Австрия ще може да изкупи от България спестените емисии от въглероден двуокис, вследствие от изграждането на каскада Въча и да ги използва за покриване на задълженията си в рамките на Протокола от Киото.
Около 700 работни места ще бъдат открити при строителството на хидровъзел “Цанков камък”. 50 специалисти ще останат на работа след завършването на съоръжението. Проектът ще стимулира развитието на регионалната инфраструктура, комуникациите и изграждането на модерна пречиствателна станция за отпадни води и ново сметище за град Девин.
Инвеститор на хидровъзел “Цанков камък” е Националната електрическа компания. Проектът предвижда изграждането на язовир “Цанков камък”, включващ прилежащата подземна напорна деривация и изграждането на първата в България дъгова куполна с двойна кривина язовирна стена, и ВЕЦ Цанков камък с инсталирана мощност 85 МВт. Новопостроената централа ще бъде собственост на НЕК ЕАД и ще участва при покриване на върхови и подвърхови товари, регулиране на честотата и бърз резерв при отпадане на основна мощност.
Стойността на проекта е около 200 млн. евро. Финансирането му ще е чрез банкови кредити, осигурени без държавна гаранция. Схемата на цялостното финансиране включва следните участници: VA TECH Finance – водеща банка-организатор, Bank Austria Creditanstalt AG – банка-организатор на експортния кредит в размер на 100 млн. евро с участници Fortis Bank, Raiffeisen Zentralbank, Societe Generale и от друга страна Credit Suisse First Boston – банка-организатор на търговските кредити в размер на 120 млн. евро.
Oesterreichische Kontrolbank Aktiengellschaft (ОеКВ) осигурява експортна застраховка, покриваща политическия и търговски риск на експортния кредит в размер на 100 млн. евро. ОеКВ също снабди сделката с презастраховка от четири допълнителни експортни кредитни агенции - Coface от Франция; Hermes от Германия; EKN от Швеция и Egap от Чешката република.
В началото на април авторитетното икономическо списание “Euromoney” определи хидровъзел “Цанков камък” за проект на годината - най-добре структурирания проект в търговско–финансово отношение за 2003 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив