03 Май 2024, 00:14 Днес (0) | Вчера (13)

Приеха третия доклад за изпълнение на ангажиментите в областта на правосъдието

01 Април 2005 10:02 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Докладът отчита напредъка на България за периода октомври 2004 – март 2005 г.

Правителството прие третия доклад за изпълнението на ангажиментите по Глава 24 “Сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи” за периода октомври 2004 – март 2005 г. Това съобщиха от правителствената пресслужба.
Докладът отчита напредъка в сферата на правосъдието и вътрешните работи за периода октомври 2004 – март 2005 г. Преди да влезе в дневния ред на заседанието на МС, той беше одобрен от Съвета по европейска интеграция. 
Документът обобщава изпълнението на ангажиментите и прилагането на мерките за всички области, включени в рамките на Глава 24, както и информация за развитието на институционалния и административния капацитет на българските правоохранителни органи и органите на съдебната система.
В процеса на наблюдение на напредъка по приемането и прилагането на европейското законодателство България пое ангажимент да предоставя редовно доклади на всеки шест месеца, считано от м. март 2004 г.
В частта “Реформа на съдебната система” се съдържа информация за приетия Закон за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство и Закона за медиацията. Отразено е създаването на работна група към министъра на правосъдието, която в срок до 22 април т.г. ще изготви проекта на нов Наказателно-процесуален кодекс, който след одобрение от Министерски съвет ще се внесе в Народното събрание до средата на м. май 2005 г.
Отразено е внасянето в парламента на проекта на Административно-процесуалния кодекс, както и работата по проекта на Закон за правната помощ. Предоставена е статистика за средната продължителност на свършените дела по съдилища и видове дела за 2004г. и е приложен Отчет за изпълнението на Програмата за изпълнение на Стратегията за реформа на българската съдебна система за периода от октомври 2004 до март 2005 г.
В частта "Реформа на досъдебната фаза” докладът съдържа информация за изпълнението на Национална концепция за реформа на наказателното правораздаване и промените в Наказателно-процесуалния кодекс, приети от Народното събрание през септември м.г., предприетите мерки за укрепване и развитие на дознателския апарат в МВР и др.
Докладът отразява и предприетите стъпки за хармонизиране на визовата политика, както и напредъка по разделите "Миграция", "Външни граници" и "Убежище".
В частта "Полицейско сътрудничество и борба с организираната престъпност" е посочено приемането на Закона за обществения ред при  провеждането на спортни мероприятия; Закона  за  отнемане   в   полза  на  държавата  на  имущество, придобито от престъпна дейност; Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който се постига хармонизация на националната наказателно-правна уредба с Конвенцията от 1995 г. за защита финансовите интереси на
Европейските общности и Рамковото решение за защита на еврото от
фалшификации. Посочено е внасянето в Народното събрание на проекта на Закон за доброволните формирования. Отчетена е дейността в изпълнение на Стратегията за работа на полицията в близост до обществото, както и работата на Постоянната комисия по правата на човека и полицейска етика в МВР.
В частта "Борба срещу измамите и корупцията" са описани мерките, предприети през отчетния период в изпълнение на Стратегията за борба с корупцията, с фалшифицирането на парични знаци, както и в областта на борбата срещу изпирането на пари.
В частта "Наркотици" е отразено изпълнението на Националната стратегия за борба с наркотиците и е приложена информация относно задържаните количества наркотични вещества и прекурсори на територията на Република България от НСБОП, НСП и Агенция Митници за 2004 г., статистическа информация за случаите на контрабанда на наркотици и прекурсори, разкрити от митническите ни органи за 2004 г. и за първите месеци на 2005 г.
В областта на сътрудничеството по гражданско правни и наказателно правни въпроси е включена информация за приетите изменения в Конституцията на Република България; приетите изменения в НПК, с които се въвеждат изискванията на съответните  европейски  конвенции,  приети  за достижение на правото на ЕС в тази  област; изготвянето на проект на Кодекс за международното частно право и на проект на Закон за екстрадицията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив