02 Октомври 2024, 01:39 Днес (0) | Вчера (1)

Приключи икономическата проверка срещу Лечков

13 Януари 2006 10:30 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Случаят е на фаза предварителна проверка и по него няма образувано следствено дело или предварително производство

Приключи проверката на Икономическа полиция-Сливен срещу кмета Йордан Лечков за неизпълнение на решение на общинския съвет за възстановяване на общинска собственост върху три имота. Материалите по проверката са предадени в окръжната прокуратура за становище. Това съобщи за Дарик радио окръжният прокурор на Сливен Пейчо Хитов. Все още обаче случаят е на фаза предварителна проверка и по него няма образувано следствено дело или предварително производство, уточни Хитов. Проверката на полицията засяга зала „Сливен”, подземен гараж до нея и имот на пл. «Левски» в града. Според Икономическа полиция нанесените щети в случая са в размер на 400 хиляди лева.
Проверката беше образувана, тъй като кметът е оттеглил съдебния иск на общината срещу фирма «Универс» за връщане на трите имота, а общинският съвет е дал съгласието си за оттегляне на иска само в частта му за зала Сливен. Общинското ръководство е дало съгласие пред фонд “Земеделие” местна фирма да сключи договор за безвъзмездно финансиране от програма САПАРД. Общината е предоставила на фонда и пакета документи на фирмата за кандидатстване. Общинското ръководство е провело и конкурс за извършване на лесо-културни дейности, който е спечелен от фирма “Булгейт” ЕООД, но процедурата за провеждане на конкурса не е спазена и няма решение на общинския съвет за това.
Възложената дейност на фирмата е на стойност над 370 хиляди лева. 50% от тези пари трябвало да бъдат отпуснати от програма САПАРД. На практика съществува решение на общинския съвет от 2004-та година за започване на дърводобив в района на близко до Сливен село. Областният управител обаче е спрял решението, а окръжният съд е потвърдил спирането. Въпреки това е сключен договор с фирмата, който е подписан от кмета Лечков. Подобен договор, със същата фирма, е сключен и за дърводобив в района на село Струпец. Общината е изплатила на фирмата близо 454 хиляди лева и то преди да бъдат преведени средства по програма САПАРД.
Проверката на Икономическа полиция е приключила в края на месец декември, но прокуратурата все още не се е произнесла с мнение по нея. Кметът на Сливен Йордан Лечков отказа коментар по проверката пред Дарик.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7469
GBP 2.4796 2.4887 2.3411
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив